Nepal Dışişleri Bakanlığı, Rasuwa bölgesi ve çevresinde 26 Ağustos'ta meydana gelen yıkıcı sel felaketinin ekonomik maliyetini ve altyapıdaki hasar bilançosunu açıkladı. Açıklamada, sel felaketinin yol açtığı doğrudan maddi hasarın yaklaşık 1,8 milyar dolar, oluşan toplam kaybın ise 883 milyon dolar seviyesinde olduğu bildirildi.
Afetin ardından ülkenin yeniden inşası ve rehabilitasyon çalışmaları için toplamda 4,78 milyar dolarlık dev bir finansman gereksinimi ortaya çıktı. Acil müdahale kapsamındaki ilk altı aylık süreçte 57,67 milyon dolarlık bir kaynağa ihtiyaç duyulduğu belirtilirken, kalan 4,71 milyar dolarlık kısmın ise uzun vadeli imar ve altyapı projelerine aktarılacağı ifade edildi.
Nepal yönetimi küresel iklim tazminatı talep ediyor
Afetin ardından yaralarını sarmaya çalışan Nepal hükümeti, iklim krizine katkısı son derece kısıtlı olmasına rağmen felaketin ağır faturasını ödediğini vurguluyor. Dışişleri Bakanlığı kanalıyla Birleşmiş Milletler'in (BM) İklim Kayıp ve Zarar Fonu'na resmi başvuru gerçekleştiren ülke, küresel sera gazı emisyonlarında payı %0,1'in altında kalmasına karşın iklim felaketlerinin hedefi olduğunu belirterek uluslararası topluma acil finansal destek ve tazminat çağrısında bulundu.
Buzul çökmesi sonucu meydana gelen sismik şok felaketi tetikledi
Nepal Ulusal Afet Riskinin Azaltılması ve Yönetimi Kurumu verilerine göre selde yaşamını yitirenlerin sayısı 1385'e yükselirken, kayıp durumdaki 5 bin 130 kişiyi arama kurtarma çalışmaları zorlu arazi şartlarında sürdürülüyor. Arama kurtarma ekiplerinin çabalarıyla bugüne kadar 13 bin 676 kişi güvenli bölgelere tahliye edildi, yaralanan 337 kişinin tedavisi ise hastanelerde devam ediyor.
Rasuwa bölgesinde onlarca köprünün yıkılmasına ve kara yollarının kullanılamaz hale gelmesine yol açan felaketin kökenine ilişkin ilk veriler de netleşti. ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi, bölgede kaydedilen 5,2 büyüklüğündeki sismik hareketliliğin tektonik bir deprem olmadığını, devasa bir buzul kütlesinin çökmesiyle oluşan sarsıntıdan kaynaklandığını duyurdu. Uluslararası Dağlık Kalkınma Merkezi (ICIMOD) bünyesindeki uzmanlar da küresel ısınmaya bağlı olarak dağlık alandan kopan buzul parçalarının dev bir çığı tetiklediğini ve nehir yataklarını taşıran çamur ile kaya debisini oluşturduğunu doğruladı.