Yeni Birlik Gazetesi Dünya Nobel Ödüllü Mohammadi cezaevinde açlık grevine başladı

Nobel Ödüllü Mohammadi cezaevinde açlık grevine başladı

İran’da Nobel ödüllü aktivist Narges Mohammadi, cezaevi koşullarını ve hukuka aykırı tutukluluğunu protesto etmek için açlık grevine başladı.

İran'da ekonomik koşullar ve yönetim politikalarına karşı devam eden protestolar sırasında tutuklanan Nobel Barış Ödülü sahibi aktivist Narges Mohammadi, cezaevi koşullarını ve hukuka aykırı tutukluluğunu protesto etmek amacıyla açlık grevine başladı.

55 Gündür Tutuklu

Mohammadi, 12 Aralık’ta İran’ın kuzeydoğusundaki Meşhed kentinde güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınmıştı. Ailesi adına faaliyet yürüten Narges Vakfı, Mohammadi’nin 55 gündür tutuklu olduğunu ve üç gündür açlık grevinde bulunduğunu açıkladı. Vakıf, tutukluluğun hukuka aykırı olduğunu vurguladı.

Sağlık Durumu Alarm Veriyor

Mohammadi'nin daha önce kalp krizi geçirdiği, yüksek tansiyon, göğüs ağrısı, omurga disk problemleri ve çeşitli kronik hastalıklarının bulunduğu bildirildi. Uzmanlar, açlık grevinin mevcut sağlık sorunlarıyla birleşmesi durumunda hayati risk oluşturabileceğine dikkat çekiyor.

Uluslararası Tepkiler Büyüyor

Uluslararası insan hakları örgütleri ve yabancı medya kuruluşları, İran yönetimine Mohammadi’nin derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu. Açlık grevi, geri dönülmez sağlık sorunlarına yol açabileceği gerekçesiyle endişe yaratıyor.

İnsan Hakları Krizinin Sembolü

Dış basında, Narges Mohammadi’nin açlık grevi, İran’daki insan hakları krizinin sembolü olarak değerlendiriliyor. Protestolarda tutuklanan siyasi aktivistlerin durumu yeniden gündeme taşındı ve uluslararası kamuoyunda geniş yankı uyandırdı.