Yeni Birlik Gazetesi Dünya Orta doğu alarmı: Mısır, İran ve ABD’yi aynı anda aradı

Orta doğu alarmı: Mısır, İran ve ABD’yi aynı anda aradı

Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati, İran ve ABD’li yetkililerle yaptığı görüşmelerde Orta Doğu’da gerilimin düşürülmesi, diplomasiye öncelik verilmesi çağrısında bulundu.

MUHABİR: Sibel Çınar

Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati, bölgedeki gerilimin düşürülmesi amacıyla İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi ve ABD’nin Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff ile ayrı ayrı temaslarda bulundu.

Tesnim Haber Ajansı’nın aktardığına göre Abdulati, her iki isimle yaptığı telefon görüşmelerinde Orta Doğu’daki son gelişmeleri ele aldı.

Mısır Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Abdulati’nin bölgede yeni istikrarsızlık dalgalarının önüne geçebilmek için diplomatik girişimlerin yoğunlaştırılması gerektiğini vurguladığı belirtildi. Abdulati, kalıcı güvenlik ve istikrarın ancak siyasi çözümlerle mümkün olabileceğine dikkat çekti.

Abdulati görüşmelerde, diplomatik yöntemlere öncelik tanıyacak uygun bir zeminin oluşturulmasının ve bölgesel güvenliği destekleyecek sürdürülebilir siyasi anlaşmalara ulaşılmasının önemini dile getirdi.

ABD–İran Diyaloğu İçin Çağrı

Mısır Dışişleri Bakanı ayrıca, ABD ile İran arasında diyaloğun yeniden başlamasını sağlayacak koşulların oluşturulması gerektiğini ifade etti. Nükleer mesele başta olmak üzere tüm tarafların çıkarlarını gözeten kapsamlı bir anlaşmaya ulaşılmasının ancak diplomatik kanallar açık tutularak mümkün olabileceğini belirtti.

Abdulati, böylesi bir anlaşmanın yalnızca bölge için değil, uluslararası güvenlik ve istikrar açısından da kritik katkı sağlayacağını kaydetti.