İstanbul
Parçalı bulutlu
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi Dünya Orta Doğu’da yeni diplomasi adımı: ABD, İsrail ve Suriye’yi aynı masaya çağırıyor

Orta Doğu’da yeni diplomasi adımı: ABD, İsrail ve Suriye’yi aynı masaya çağırıyor

ABD, İsrail ile Suriye arasında yaşanan son çatışmaları durdurmak amacıyla diplomatik arabuluculuğa hazırlanıyor. Tom Barrack başkanlığında düzenlenecek toplantının perşembe günü gerçekleşmesi bekleniyor.

Gerilim Tırmanırken Diplomasi Devrede

Ortadoğu’da tansiyonun yeniden yükseldiği bir dönemde, ABD'nin İsrail ile Suriye arasında arabuluculuk yapacağı bir toplantıya ev sahipliği yapması bekleniyor. ABD basınına yansıyan haberlere göre, süregelen çatışmaları sonlandırmaya yönelik diplomatik girişimde, ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack önemli bir rol üstlenecek. Kritik toplantının perşembe günü gerçekleşmesi planlanıyor.

Süveyda'daki Çatışmalar ve İsrail Saldırıları Gerilimi Tırmandırdı

Son haftalarda Suriye'nin Süveyda bölgesinde Arap Bedeviler ile Dürziler arasında patlak veren silahlı çatışmalar, bölgedeki dengeleri sarsmış durumda. 13 Temmuz’da başlayan gerilim, kısa sürede Şam’a kadar uzandı. İsrail, iç çatışmaları gerekçe göstererek 16 Temmuz’da Suriye Cumhurbaşkanlığı yerleşkesi, Genelkurmay Başkanlığı ve Savunma Bakanlığı’nı hedef alan hava saldırıları düzenledi. Bu hamleler, Şam yönetimi tarafından doğrudan savaş ilanı olarak değerlendirilirken, İsrail ordusu ise operasyonlara devam edeceğini açıkladı.

Gizli Toplantı Planı

ABD merkezli Axios haber platformunun aktardığına göre, Tom Barrack’ın başkanlık edeceği toplantı, taraflar arasında doğrudan diplomatik temas kurulması adına kritik bir adım olarak görülüyor. Toplantının nerede yapılacağına dair ise resmi bir açıklama yapılmış değil.

İsrail'den Temkinli Açıklama

Axios’a konuşan üst düzey bir İsrailli yetkili, mevcut durumun “görece ılımlı” olduğunu belirtse de, taraflar arasında kapsamlı bir uzlaşı sağlanmadan temel sorunların çözülemeyeceğine dikkat çekti. Bu açıklama, toplantının sadece geçici bir ateşkes değil, uzun vadeli bir barış süreci hedeflediği yorumlarına yol açtı.

ABD’nin Arabuluculuğu Yeni Bir Süreci Başlatabilir mi?

Washington yönetimi, özellikle Suriye krizinin farklı aktörleriyle doğrudan temas kurabilen az sayıda ülkeden biri olarak, bu arabuluculuk sürecinde merkezi bir rol üstleniyor. ABD'nin bölgede hem İsrail hem de Suriye ile diplomatik iletişim kurabilmesi, toplantının olası sonuçlarını daha da kritik hale getiriyor.