Geçtiğimiz hafta göreve gelen 19 yaşındaki Arwa Elrayess, kimliği ve Filistin meselesine dair tutumu nedeniyle hedef alındığını, hakkında yoğun karalama kampanyaları yürütüldüğünü ancak baskılara rağmen geri adım atmadığını söyledi. “Burada olmam geçmişime rağmen değil, tam da geçmişim sayesinde” diyen Elrayess, bunun sadece kişisel bir başarı değil, benzer kökenden gelen gençler için de bir umut olduğunu vurguladı.
Gazze’den Oxford’a uzanan hikâye
Londra’da Filistinli bir baba ile Cezayirli bir annenin çocuğu olarak dünyaya gelen Elrayess, küçük yaşta ailesiyle bir süre Gazze’de yaşadıklarını anlattı. Daha çocukken Britanya pasaportunun kendisine, kuzenlerinin sahip olamayacağı fırsatlar sunduğunu fark ettiğini belirterek, bunun kendisini “diaspora içinde sorumluluğum ne?” sorusunu düşünmeye ittiğini aktardı. Oxford Union’ın ifade özgürlüğü kültürünün de burada kendini ifade edebilmesi için önemli bir alan açtığını dile getirdi.
Union’la bağının, Filistin-İsrail konulu bir oturumda daha da güçlendiğini söyleyen Elrayess, Gazze’deki evlerinin bombalanmasının ve bazı akrabalarını kaybetmelerinin ardından, kısa süre içinde söz alıp yaşadıklarını paylaştığını ifade etti. Bu konuşmadan sonra bir öğrencinin “Filistin meselesi benim için ilk kez istatistik olmaktan çıktı” sözlerini unutamadığını belirtti.
'Burası bize göre değil' diyenlere mesaj
Oxford Union’ın on binlerce üyesi olmasına rağmen tartışma gündeminin çoğu zaman küçük bir komite tarafından belirlendiğini söyleyen Elrayess, bu yapıyı daha kapsayıcı hale getirmeyi amaçladığını ifade etti. Kurumun zaman zaman “bir balona” dönüştüğünü savunan Elrayess, dışlanmış hisseden öğrencilerin de bu yapının içine dahil edilmesi gerektiğini belirtti.
Seçim sürecinde “aşırılık yanlısı” ve “antisemit” gibi suçlamalarla karşı karşıya kaldığını, ekibine de kendisiyle çalışmaları halinde soruşturma geçirecekleri yönünde baskı yapıldığını öne süren Elrayess, iddiaların asılsız olduğunu söyledi. Ekibinde farklı görüşlerden öğrencilerin yer aldığını, çok sayıda Yahudi öğrencinin de kendisiyle birlikte çalıştığını vurguladı.
Gençlere seslenen Elrayess, “Buraların size göre olmadığını düşünebilirsiniz ama aslında bir yeriniz var” diyerek, ilk adımı atmanın kendilerinden sonra gelecek olanlara da yol açacağını dile getirdi. “Bir cam tavanı kırdığınızda arkanızdan geleceklerin yolu da açılır” sözleriyle çağrısını yineledi.