İstanbul
Parçalı bulutlu
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi Dünya Pakistan Tarımı Tehlikede!

Pakistan Tarımı Tehlikede!

Başbakan Modi: “Her terör saldırısının bedelini Pakistan ordusu ve ekonomisi ödeyecek.”

MUHABİR: Eray Aksoy

Modi’den tehdit gibi açıklama

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, bugün yaptığı açıklamada Pakistan’ın Hindistan topraklarından doğan nehir sularını artık kullanamayacağını belirterek, “Pakistan her terör saldırısının ağır bedelini ödeyecek. Bu bedeli hem ordusu hem de ekonomisi ödeyecek” ifadelerini kullandı. Bu sözler, son dönemde artan gerilimin ardından yeni bir sertleşme sinyali olarak değerlendirildi.

Sind Nehri Anlaşması askıya alındı

Hindistan, 1960 yılında Dünya Bankası arabuluculuğunda imzalanan ve Pakistan'ın tarım arazilerine can suyu sağlayan Sind Nehri Anlaşması’nı askıya aldı. Bu karar, Pakistan’ın özellikle tarıma dayalı bölgeleri için hayati öneme sahip üç ana nehrin akışını etkileme potansiyeli taşıyor.

Gerginliğin arka planı: Keşmir saldırısı

22 Nisan’da Hindistan kontrolündeki Keşmir bölgesinde düzenlenen saldırıda 26 kişi hayatını kaybetmişti. Saldırıda ölenlerin çoğu Hindu turistlerdi. Hindistan saldırıdan Pakistan’ı sorumlu tutarken, İslamabad bu iddiaları kesin bir dille reddetmişti.

Askerî tansiyon 30 yılın zirvesinde

Son haftalarda iki ülke arasında yaşanan sınır çatışmaları, son 30 yılın en büyük askeri gerilimi olarak kayıtlara geçti. Her iki taraf da 10 Mayıs’ta ateşkes konusunda uzlaşmış olsa da, Modi’nin son açıklamaları krizin yeniden tırmanabileceğine işaret ediyor.