İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi Dünya Paris’te kritik temas: Dürzi Lider, ABD’den Süveyda garantörlüğü istedi

Paris’te kritik temas: Dürzi Lider, ABD’den Süveyda garantörlüğü istedi

İsrail’deki Dürzi lider Muvafak Tarif, ABD’li yetkililerden Süveyda’ya kara koridoru açılması ve insani yardım için garantörlük talep etti.Detaylar haberimizde..

MUHABİR: Sibel Çınar

Paris’te Kritik Görüşme

İsrail’deki Dürzi toplumunun lideri Muvafak Tarif, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi ve Ankara Büyükelçisi Tom Barrack ile Paris’te bir araya geldi.

Görüşme, İsrail ve Suriye heyetlerinin aynı kentte gerçekleştirdiği temaslardan yalnızca birkaç saat önce yapıldı.

Dürzi Toplumunun Lideri Muvafak Tarif

Kara Koridoru ve Ateşkes Çağrısı

Tarif, ABD yönetiminden Süveyda kenti için kapsamlı ve sürdürülebilir bir ateşkese öncülük etmesini istedi.

 Ayrıca kente insani yardımların ulaştırılması için Washington’un garantörlüğünde kara koridoru açılması ve kent üzerindeki kuşatmanın kaldırılması talebinde bulundu.

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack

ABD’nin Mesajı

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack’ın görüşmede, gündeme getirilen tüm başlıkları güvence altına alan bir anlaşmaya varılmasının önemini vurguladığı belirtildi. 

Barrack’ın, Süveyda’daki gerginliğin kalıcı çözüme ulaşabilmesi için uluslararası girişimlerin kritik olduğunu ifade ettiği aktarıldı.

İsrail-Suriye Görüşmeleri Öncesi

Bu temas, Paris’te gerçekleşmesi planlanan başka bir toplantının hemen öncesine denk geldi. İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer ile Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani’nin, ABD’li yetkililerin arabuluculuğunda güvenlik konularını ele almak üzere bir araya gelmesi bekleniyordu.

Süveyda’daki Çatışmaların Arka Planı

Süveyda’da 13 Temmuz’da bedevi Araplar ile bazı Dürzi gruplar arasında başlayan silahlı çatışmalar, kısa sürede bölgesel bir krize dönüştü. 

Suriye güvenlik güçlerinin müdahalesi pusuya düşürülürken, ateşkesler kısa sürede bozuldu. Çatışmaların büyümesiyle yüzlerce sivil ve milisin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.

Bölgedeki Durum Hâlâ Kırılgan

Suriye ordusunun yeniden konuşlanmasıyla şiddet bir süreliğine azalsa da, Süveyda çevresinde gerginlik sürüyor. Dürzi grupların ve bedevi aşiretlerin karşılıklı hamleleri, uluslararası aktörlerin bölgeye dair kaygılarını artırıyor. Bu nedenle Paris’teki görüşmelerin, yalnızca iki ülke değil, tüm bölge güvenliği açısından önem taşıdığı değerlendiriliyor.