Rusya, ABD ve Ukrayna arasında krizin çözümüne yönelik yürütülen üçlü müzakerelerin üçüncü turu İsviçre’nin Cenevre kentinde başladı. Görüşmelere taraf ülkelerin üst düzey temsilcileri katıldı.
Umerov: “Yeni Bir Müzakere Turuna Başlıyoruz”
Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Rüstem Umerov, ABD merkezli X sosyal medya platformu üzerinden yaptığı açıklamada, üçlü formatta yeni bir müzakere turunun başladığını duyurdu. Umerov açıklamasında, “Bugün üçlü formatta yeni bir müzakere turuna başlıyoruz, Ukrayna, ABD ve Rusya.” ifadesine yer verdi.
ABD tarafına müzakere sürecine katılımı ve istikrarlı çalışmaları için teşekkür eden Umerov, toplantıların düzenlenmesi ve gerekli koşulların sağlanması dolayısıyla İsviçre’ye de teşekkür etti. Umerov, çalışmalar için bir çerçeve üzerinde mutabakata varıldığını ve Ukrayna Devlet Başkanı tarafından belirlenen net bir yetki çerçevesine sahip olduklarını belirtti.
Gündemde güvenlik ve insani konuların bulunduğunu aktaran Umerov, sürecin yapıcı ve odaklı şekilde ilerletildiğini ifade etti. Umerov, görevlerinin kalıcı bir barışa mümkün olduğunca yaklaşılmasını sağlayacak kararları ilerletmek olduğunu kaydetti.
Heyetlere Üst Düzey İsimler Başkanlık Ediyor
Cenevre’de başlayan üçüncü tur görüşmelerde Rus heyetine, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Müşaviri Vladimir Medinskiy başkanlık ediyor. Ukrayna heyetine Rüstem Umerov liderlik ediyor.
ABD tarafını ise ABD Başkanı Donald Trump’ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff ile Trump’ın danışmanı Jared Kushner temsil ediyor. Tarafların üçüncü turda daha geniş kapsamlı konuları ele alması bekleniyor.
Kremlin: “Daha Geniş Konular Ele Alınacak”
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, görüşmeler öncesinde yaptığı açıklamada, bu turda daha geniş bir konu yelpazesinin istişare edileceğini belirtti. Peskov, “Bu sefer, toprak sorunu ve diğer hususlar dahil olmak üzere daha geniş bir yelpazedeki konular istişare edilecek. Bu konular taleplerimizle ilgilidir.” ifadelerini kullandı.
Öte yandan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, müttefik ülkelere Rusya’ya yönelik baskının artırılması çağrısında bulunmuştu.
Önceki Turlar Abu Dabi’de Yapılmıştı
Rusya, ABD ve Ukrayna arasındaki üçlü müzakerelerin ilk ve ikinci turu Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi’de gerçekleştirilmişti. İlk tur 23-24 Ocak tarihlerinde, ikinci tur ise 4-5 Şubat’ta yapılmıştı. Cenevre’deki üçüncü tur görüşmeler, tarafların krizin çözümüne yönelik temaslarının devamı niteliğini taşıyor.