Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, WhatsApp’ın Rusya’da yeniden faaliyete başlayabilmesinin Rus yasalarına uyulmasına bağlı olduğunu ifade etti. Peskov, platformun ülkedeki mevzuata uygun hareket etmesi gerektiğini söyledi.
Rus yetkililer, daha önce Instagram ve Facebook’un yasaklanmasına gerekçe olarak gösterilen “aşırılık yanlısı yapı” tanımını WhatsApp için de hukuki dayanak olarak kullanıyor. İletişim denetleme kurumu Roskomnadzor, Meta’yı yerel yasalara uymamakla suçladı.
Yetkililer ayrıca WhatsApp ve Telegram’ın kullanıcı verilerini Rusya sınırları içerisinde barındırma şartını yerine getirmediğini bildirdi.
Yerli “Max” Uygulaması Devreye Alınıyor
Kremlin yönetimi, kullanıcıları Çin’deki WeChat modeline benzer şekilde tasarlanan yerli “Max” platformuna yönlendirmeyi planlıyor. “Süper uygulama” olarak tanımlanan sistemin, mesajlaşma hizmetinin yanı sıra kamu hizmetlerine erişim imkânı da sunacağı belirtildi.
2025 yılı itibarıyla Rusya’da satışa sunulacak yeni cihazlarda Max uygulamasının ön yüklü olarak gelmesinin zorunlu olacağı açıklandı. Bu adımın, yerli platform kullanımını yaygınlaştırmayı amaçladığı ifade edildi.
Uzmanlar ise Max platformunda uçtan uca şifreleme bulunmamasının gizlilik riskleri oluşturabileceğine dikkat çekti.
Roskomnadzor’dan Açıklama
Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu (Roskomnadzor) tarafından yapılan açıklamada, mesajlaşma uygulamasının ülkede terör eylemleri düzenlemek, failleri işe almak, dolandırıcılık ve diğer suçlar için kullanıldığı öne sürüldü.
Kurum açıklamasında, platformun kuralları ihlal etmeye devam etmesi durumunda engellenmesinin kaçınılmaz olacağı belirtildi. Açıklamada, kurallara sistematik şekilde uyulmaması ve ülke yasalarına riayet edilmemesi halinde hizmetin engellenmesinin zaman meselesi olduğu ifade edildi.
Güvenlik ve Şifreleme Tartışması
Meta yetkilileri, WhatsApp’ın uçtan uca şifreleme teknolojisi sayesinde mesaj içeriklerine kendilerinin dahi erişemediğini vurguladı. Şirket, yerel alternatiflerin aynı güvenlik standartlarını sunamayacağını savundu.
Telegram’ın kurucusu Pavel Durov da benzer politikaların dijital gözetimi artırabileceğini ve iletişim özgürlüğü üzerinde etkileri olabileceğini dile getirdi.
Moskova yönetiminin planlamasına göre WhatsApp’ın 2026 yılına kadar tamamen engellenmesi öngörülüyor.