Türk Savunma Sanayisi Küresel Ligde: Beş Şirketle Tarihi Başarı
Türkiye, savunma sanayisinde küresel düzeyde dikkat çeken bir başarıya daha imza attı. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) tarafından yayımlanan 2024 raporuna göre ASELSAN, TUSAŞ, Baykar, Roketsan ve MKE, dünyanın en büyük 100 savunma şirketi arasına girerek Türkiye’yi listede temsil eden az sayıdaki ülkelerden biri yaptı.
Raporda, Türkiye’nin küresel savunma pazarındaki etkisinin önceki yıllara kıyasla daha da belirginleştiği vurgulandı. Beş Türk firmasının toplam yıllık geliri 10,1 milyar dolar olarak kaydedildi. Böylece Türkiye, dünya savunma sanayi liginde yükselen bir oyuncu olarak konumunu güçlendirdi.
Baykar, İnsansız Sistemlerde Stratejik Konumunu Koruyor
Raporda öne çıkan firmalardan Baykar, TB2 ve Akıncı platformlarına yönelik uluslararası talepler sayesinde küresel listede kritik konumunu sürdürdü. Şirketin ihracat oranı yüzde 95’e ulaşarak sektördeki en yüksek oranlardan biri oldu.
Baykar, Ukrayna-Rusya savaşının ilk döneminde yaşanan ani sipariş artışına rağmen, NATO ülkeleri, Avrupa, Asya ve Afrika’daki devam eden sözleşmeleriyle istikrarlı bir ihracat çizgisi yakaladı.
ASELSAN ve TUSAŞ'tan Güçlü Performans
ASELSAN, gelirlerini yüzde 24 artırarak 47. sıraya yükselirken; TUSAŞ yüzde 11’lik artışla 65. sırada yer aldı. Roketsan, gelirinde yüzde 13’lük bir büyüme kaydetti.
MKE ise ilk kez listeye girerek 93. sıradan sıralamaya dahil oldu. Böylece Türkiye, dünyanın en büyük 100 savunma üreticisi arasında beş firmayla yer alma başarısı gösterdi.
SIPRI Raporuna Göre Rekor Seviye: 679 Milyar Dolarlık Gelir
2024 verilerine göre, dünya genelinde en büyük 100 savunma şirketinin toplam geliri bir önceki yıla göre yüzde 5,9 artarak 679 milyar dolara ulaştı. Bu rakam, SIPRI tarafından bugüne kadar kaydedilen en yüksek seviye olarak tarihe geçti.
Listenin zirvesinde 39 şirketle temsil edilen ABD, toplam 334 milyar dolarlık geliriyle listede açık ara önde yer aldı. Bu gelir, diğer 61 şirketin toplamına yakın bir düzeye ulaşarak küresel savunma pazarındaki Amerikan ağırlığını bir kez daha gözler önüne serdi.
Lockheed Martin Zirvedeki Yerini Korudu
Türkiye ile F-16 modernizasyonu ve yeni alım süreci üzerine görüşmeler yürüten ABD merkezli Lockheed Martin, listenin ilk sırasında yer almaya devam etti. Şirketin yıllık geliri yüzde 3,2 artışla 64,7 milyar dolara çıktı.
Geçen yıl yaşanan üretim aksaklıklarına rağmen Lockheed Martin, 110 adet F-35 savaş uçağını teslim etti. Ertelenen teslimatların gerçekleştirilmesi, şirketin gelir artışında belirleyici oldu.
Türkiye’nin Payı Artıyor
SIPRI raporunda, Türkiye’nin küresel savunma sanayi gelirlerinden aldığı pay yüzde 1,5 olarak kayda geçti. Raporda ayrıca, Türk firmalarının uluslararası talebe gösterdiği hızlı uyum ve teknoloji geliştirme kapasitesi de vurgulandı.
Bu yeteneklerin, önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin pazardaki ağırlığını daha da artıracağı öngörülüyor.