İstanbul
Az bulutlu
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi Dünya Suriye’de Yeni Dönem: Blinken’den Suriye İçin Yol Haritası!

Suriye’de Yeni Dönem: Blinken’den Suriye İçin Yol Haritası!

Suriye’de kurulacak yönetimle ilgili ABD’den çarpıcı açıklama. Blinken, mezhep ve dış güç etkisine dikkat çekti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, New York'ta Dış İlişkiler Konseyi'nde yaptığı konuşmada, Suriye'de kurulacak yeni yönetimin önündeki fırsatlara dikkat çekti. Blinken, “Şimdi temel soru şu; Suriye halkı bu andan faydalanabilir mi, ülkelerini daha iyi bir yola sokabilir mi ve onlarca yıldır ilk kez bir diktatör, bir dış güç, bir terör örgütü, bir mezhep veya azınlık tarafından yönetilmemek için bu fırsatı değerlendirebilir mi? Zorluk bu.” şeklinde konuştu.

Blinken, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed’in gitmesi durumunda ortaya çıkacak komplikasyonlara da işaret etti.

Ürdün Toplantısından Çıkan İlkeler

Blinken, geçtiğimiz günlerde Ürdün’de gerçekleşen bir toplantıda Türkiye, Mısır, Körfez ülkeleri, Irak ve Avrupa’dan ortaklarla bir araya geldiklerini belirterek, Suriye’nin geleceği için belirlenen ilkeleri paylaştı.

ABD'nin, Heyet Tahrir Şam (HTŞ) gibi muhalif gruplarla da etkileşimde olduğunu söyleyen Blinken, Suriye'nin parçalanma riskinin ciddi sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti.

DEAŞ Tehdidi ve Trump Dönemi Yorumu

Blinken, eski Başkan Donald Trump’ın DEAŞ’ın yeniden canlanmasını engellemek için güçlü bir teşvik oluşturduğunu ifade etti. DEAŞ'ın Suriye'de yeniden güçlenme ihtimalinin bölgede tehlike yaratabileceğini vurguladı.

Blinken’den Gazze'de Ateşkes Umudu

Blinken, İsrail ile Hamas arasında ateşkes sağlanması için görevdeki son ayını verimli kullanacağını belirtti. "Umutluyum, siz de umutlu olun" diyerek, her dakikasını bu hedef için harcayacağını söyledi.

Savaş sonrası Gazze’nin yönetimi konusunda anlaşma sağlanması gerektiğini belirten Blinken, Hamas’ın yönetimde olmaması gerektiğine dikkat çekti.

İran ile Müzakere İhtimali Hâlâ Var mı?

İran’ın nükleer silah üretme ihtimaline dair konuşan Blinken, bu konuda diplomatik müzakerelerin mümkün olduğuna inandığını belirtti. Ancak rejim değişikliği için geçmişte yapılan girişimlerin başarısızlıkla sonuçlandığını hatırlattı.