Yeni Birlik Gazetesi Dünya Tarih böylesini yazmadı: CECOT'un duvarları arkasında tek bir davada 47 bin suçlama!

Tarih böylesini yazmadı: CECOT'un duvarları arkasında tek bir davada 47 bin suçlama!

El Salvador’da Devlet Başkanı Nayib Bukele’nin çete üyelerine ait fotoğrafları servis etmesiyle fitil ateşlendi. 486 sanık, 47 binden fazla suçlama ve yüzyılları bulan hapis istemleri… Orta Amerika’nın en tartışmalı davasında tüm gözler sanık kürsüsüne çevrildi.

El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele, suç örgütlerine karşı yürüttüğü "sıfır tolerans" politikasını bu kez dijital mecralara taşıdı. Yargılanma süreci devam eden çete üyelerinin fotoğraflarını kamuoyuyla paylaşan Bukele, MS-13 (Mara Salvatrucha) üyelerine karşı yürütülen mücadelenin ne denli kararlı olduğunu bir kez daha ilan etti. Bu paylaşım, ülkede devam eden ve "yüzyılın davası" olarak nitelendirilen hukuki süreci dünya gündeminin ilk sırasına yerleştirdi.

Adalet Terazisinde 47 Bin Suç: Dosya Kabarık, Cezalar Ağır

Hükümetin en büyük kozlarından biri olan 486 sanıklı dev dava, 2012 ile 2022 yılları arasındaki on yıllık karanlık dönemi kapsıyor. Savcılığın hazırladığı devasa iddianamede; cinayetten kadın cinayetine, silah kaçakçılığından sistematik gaspa kadar tam 47 bin ayrı suç isnat ediliyor. Yargılama sonunda bir sanığın birden fazla suçtan mahkum edilmesi durumunda, infaz sürelerinin 200 yılı aşabileceği belirtiliyor.

Olağanüstü Hal Kıskacında Hukuk Tartışmaları

2022 yılında ilan edilen ve ardı ardına uzatılan olağanüstü hal (OHAL), bugüne kadar 91 binden fazla kişinin parmaklıklar ardına girmesine neden oldu. Toplu yargılamaların önünü açan bu yasal zemin, uluslararası arenada "hak ihlali" tartışmalarını da beraberinde getiriyor. İnsan hakları savunucuları, sanıkların savunma haklarının kısıtlandığını ve adil yargılanma ilkelerinden uzaklaşıldığını iddia ederek Bukele yönetimini eleştiri yağmuruna tutuyor.

Beton ve Çelikten Kale: CECOT’ta Geri Sayım

Davanın en dikkat çeken duraklarından biri ise şüphesiz sanıkların tutulduğu CECOT hapishanesi. Bukele’nin 2023 yılında büyük bir gövde gösterisiyle açtığı bu yüksek güvenlikli merkez, modern dünyanın en sert ceza infaz kurumlarından biri olarak kabul ediliyor. "Dönüşü olmayan kapı" olarak görülen bu cezaevi, hükümetin suç oranlarını düşürme stratejisinin fiziksel bir kanıtı olarak sunuluyor.

Resmi Veriler 'Huzur' Diyor: Sert Politika Meyvelerini Mi Veriyor?

Tüm eleştirilere rağmen hükümet kanadı, uygulanan demir yumruk politikasının El Salvador sokaklarını güvenli hale getirdiğini savunuyor. Resmi verilere göre cinayet oranlarında yaşanan dramatik düşüş, Bukele’nin halk nezdindeki popülaritesini korumasını sağlıyor. Sokaklarda hakimiyetini kaybeden çetelerin, mahkeme salonlarında vereceği hesap ise ülkenin geleceğini belirleyecek en kritik viraj olarak görülüyor.