Çin’in Tibet Özerk Bölgesi'nde merkez üssü Nakçu iline bağlı Baçın ilçesi olan 7 büyüklüğündeki deprem, bölgede yıkıma ve can kayıplarına yol açtı. Gece saatlerinde gerçekleşen sarsıntı sonrası afet bölgesinde geniş çaplı arama-kurtarma operasyonları başlatıldı.
İlk belirlemelerde 16 ölü, çok sayıda yaralı
Afetin hemen ardından paylaşılan ilk verilere göre, şiddetli sarsıntıda 16 kişi yaşamını yitirdi, 32 kişi ise yaralandı. Yaralılardan 11'inin durumunun ağır olduğu öğrenilirken, hafif yaralanan 21 kişinin tedavisi bölgedeki hastanelerde sürdürülüyor. Göçük altında kalanları kurtarma çalışmaları aralıksız devam ederken yetkililer, can kaybı sayısının tırmanabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.
Yüzlerce ev yıkıldı, ekipler seferber edildi
7 büyüklüğündeki depremin etkisiyle bölgede 300’den fazla konutun yerle bir olduğu bildirildi. Yıkımın boyutlarının ortaya çıkmasıyla birlikte Çin yönetimi bölgeye hızla takviye ekipler yönlendirdi. Afet sahasına 300 polis ile 347 itfaiye ve uzman kurtarma personeli sevk edilerek enkaz kaldırma ve arama faaliyetlerine başlandı.
Depremin merkez üssü ve derinliği açıklandı
Uluslararası deprem izleme merkezleri de sarsıntıya ilişkin teknik detayları paylaştı. ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi (USGS), depremin merkez üssünü Nakçu ilinin 183 kilometre kuzeydoğusu olarak belirledi. Sarsıntının odağının yerin yaklaşık 10 kilometre derinliğinde olduğu aktarıldı. Çin Deprem Ağları Merkezi (CENC) de sarsıntının büyüklüğünü 7 olarak doğruladı.
Bölgedeki fay hattı tehlike saçmaya devam ediyor
Tibet Özerk Bölgesi, sismik açıdan son dönemde hareketli günler geçiriyor. Bölgeye bağlı Şıgatsı ilinin Tingri ilçesinde Ocak 2025'te meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki bir başka depremde 120 kişi hayatını kaybetmişti.