İstanbul
Parçalı bulutlu
9°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi Dünya Tom Barrack’tan dikkat çeken Türkiye itirafı

Tom Barrack’tan dikkat çeken Türkiye itirafı

ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, Hamas–İsrail ateşkesi ve rehine sürecindeki kritik rolünü vurgulayarak, Batı’nın uzun yıllardır Orta Doğu’ya yönelik müdahalelerinin bölgeyi istikrarsızlaştırdığını söyledi.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen “Yeni Suriye’nin Bir Yılı” başlıklı panelde dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Türkiye ve Katar’ın, Hamas ile İsrail arasında sağlanan ateşkes ve rehine takası süreçlerindeki kilit rolünü vurgulayan Barrack, “Türkiye’nin devreye girmemesi halinde bugün bulunduğumuz noktaya gelemezdik” dedi.

“Türkiye’nin Diyaloğu Olmasaydı Ateşkes Sağlanamazdı”

Barrack, Hamas ile temas kurduğu gerekçesiyle zaman zaman eleştirilen Türkiye’nin, bölgedeki diyaloğu sürdürmedeki katkısının kritik olduğunu belirterek, sürecin bu denli ilerlemesinde Ankara'nın rolünün altını çizdi. Katar Emiri ve Dışişleri Bakanı’nın da sürece olan katkılarını öven Barrack, iki ülkenin bölge barışına yönelik samimi adımlar attığını ifade etti.

“Batı, Orta Doğu'da Başarılı Olamadı”

Panelde Batı’nın tarih boyunca Orta Doğu’ya yönelik müdahalelerine de değinen Barrack, Sykes-Picot Anlaşması’ndan bu yana bölgeye dayatılan dış müdahalelerin başarısız olduğunu söyledi. “Batı, bu coğrafyaya bir düzen dayatmakta iyi bir iş çıkarmadı. Bugün yaşanan birçok istikrarsızlık bu müdahalelerin sonucudur” diye konuştu.

“Yeni ABD Politikası: Kendi Yolunuzu Kendiniz Belirleyin”

ABD’nin artık dış müdahale yerine destek ve yönlendirme politikası izleyeceğini açıklayan Barrack, “Bu kez yaklaşımımız çok farklı olacak. Suriye kendi sistemini kendi belirlemeli, biz sadece destek olacağız” dedi. Eski müdahaleci anlayıştan uzaklaşıldığını söyleyen Barrack, ülkelerin iç yönetim modellerine dışarıdan baskı yapılmaması gerektiğini vurguladı.

“Demokrasi Dayatmaları Çoğu Yerde Felçle Sonuçlandı”

Libya ve Irak örneklerini veren ABD'li temsilci, Batı’nın dayattığı parlamenter demokrasi modelinin çoğu bölgede işlemediğini ve bu sistemin yerel dinamiklere uymadığını söyledi. “Her ülke, yönetim şeklini kendi toplumsal dinamiklerine göre belirlemelidir” diyen Barrack, bölgesel uyumun önemine dikkat çekti.