Yeni Birlik Gazetesi Dünya Trabzon'da patlayıcı yüklü Ukrayna İHA'sı ağaca çarparak infilak etti

Trabzon'da patlayıcı yüklü Ukrayna İHA'sı ağaca çarparak infilak etti

Trabzon’un Vakfıkebir ilçesinde kırsal alana düşerek infilak eden insansız hava aracının (İHA) Ukrayna menşeli olduğu ve yaklaşık 5 kilogram patlayıcı taşıdığı tespit edildi.

Trabzon'un Vakfıkebir ilçesinde oldukça hareketli ve tehlikeli dakikalar yaşandı. İlçeye bağlı Açıkalan Mahallesi kırsalında, alçak irtifada seyreden bir insansız hava aracı (İHA), henüz belirlenemeyen bir nedenle bölgedeki bir ağaca çarparak büyük bir şiddetle infilak etti. 

Şiddetli patlama sesinin ardından olay yerine hızla jandarma, olay yeri inceleme ve patlayıcı madde imha ekipleri sevk edildi. Güvenlik güçleri tarafından kordona alınan bölgede, parçalanan İHA enkazı üzerinde geniş çaplı bir teknik inceleme başlatıldı.

Enkazda 5 kilogram patlayıcı madde tespit edildi

Uzman ekiplerin enkaz alanında gerçekleştirdiği titiz ve detaylı çalışmalarda, düşen askeri mühimmatın detayları netleşti. Yapılan ilk incelemeler sonucunda, infilak eden insansız hava aracının Ukrayna menşeli olduğu kesinleşti.

 Hedefini şaşırarak Karadeniz üzerinden Türkiye sınırlarına kadar ulaştığı değerlendirilen askeri İHA'nın içerisinde, yaklaşık 5 kilogram ağırlığında patlayıcı madde bulunduğu tespit edildi. Meydana gelen büyük patlama Açıkalan Mahallesi sakinleri arasında kısa süreli korku ve paniğe neden olurken, enkazın yerleşim yerlerinin dışındaki kırsal alana denk gelmesi olası bir facianın önüne geçti. Olayda herhangi bir can kaybı ya da yaralanma yaşanmadı.

Karadeniz hava sahasında kontrol kaybı ve rotadan sapma

Güvenlik güçleri ve ilgili teknik birimler, Ukrayna'ya ait olan bu patlayıcı yüklü aracın tam olarak nereden havalandığı, hangi rotayı takip ettiği ve Türkiye hava sahasına nasıl ulaştığını belirlemek amacıyla çok yönlü bir soruşturma yürütüyor. 

Kuzeydeki bölgesel çatışma dinamikleri göz önüne alındığında, Karadeniz havzasında bu tür askeri İHA kazaları daha önce de askeri raporlara yansımıştı. Savunma uzmanları, yoğun elektronik harp (köreltme ve yanıltma) faaliyetlerinin yürütüldüğü Karadeniz hava sahasında, İHA'ların seyrüsefer (navigasyon), GNSS tabanlı yönlendirme sistemleri veya veri bağı sinyallerinde ciddi parazitler olabildiğini belirtiyor. 

Yaşanan bu sinyal arızaları ve otopilot kilitlenmeleri nedeniyle askeri araçların tamamen kontrol dışı kalarak yüzlerce kilometre rotasından sapabildiği, Vakfıkebir'deki kazanın da benzer bir teknik kontrol kaybından kaynaklanmış olabileceği üzerinde duruluyor. Yetkililerin bölgedeki kriminal incelemeleri sürerken, konuya ilişkin resmi raporun hazırlanması bekleniyor.