Kanada'nın Kananaskis bölgesinde düzenlenen G7 Zirvesi, dünyanın dikkatini çeken sıcak gündemle başladı. İsrail’in İran’ın nükleer faaliyetlerine karşı artan askeri tedbirleriyle Orta Doğu’daki gerilim tırmanırken, Türkiye'nin bölgesel istikrar çağrıları ve barış vizyonu bir kez daha önem kazandı.
İsrail'in Güvenliği Uluslararası Destek Buluyor
İran’ın nükleer programı çerçevesinde Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması’ndan (NPT) çekilme tehdidi, bölgesel güvenliği tehdit ederken, G7 ülkeleri bu tehdide karşı İsrail’in kendini savunma hakkını güçlü biçimde vurguladı.
Zirvede yayımlanan bildiride, İran’ın nükleer silaha sahip olmasının engellenmesi gerektiği yönünde fikir birliğine varılırken, bildiride serbest ticaretin desteklenmesi, iklim değişikliğiyle mücadele ve Orta Doğu’da diplomasi çağrısı gibi önemli başlıklar da yer aldı.
Avrupa Liderlerinden Diplomatik Vurgu
Almanya Şansölyesi Friedrich Merz ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İran’a yönelik diplomatik girişimlerin devam etmesi gerektiğini vurguladı. İngiltere ise bölgedeki tansiyonu düşürmek adına ek savaş uçaklarını Orta Doğu’ya sevk etti.
Trump’tan Şok Karar: Ortak Bildiriye İmza Atmadı
ABD Başkanı Donald Trump, zirve sonrası ortak bildiriyi imzalamama kararı alarak G7 içinde yeni bir ayrışmaya neden oldu. Trump’ın ticaret politikaları ve İran-İsrail krizine yaklaşımı, diğer liderlerle olan görüş ayrılığını derinleştirdi.
Trump, İsrail’in İran’a yönelik askeri hamlelerini dolaylı yoldan desteklerken, İran ile yeniden nükleer müzakerelere başlanabileceğini ifade etti. Ancak bu yaklaşım, zirvedeki ortak duruşu zayıflatan bir adım olarak değerlendirildi.
Zirveden Birlik Mesajı Yerine Belirsizlik Çıktı
G7 Zirvesi, İran-İsrail çatışması kadar, Trump’ın müttefiklere yönelik ekonomik baskıları nedeniyle de gerilimli geçti. Kanada Başbakanı Mark Carney’in küresel ticaret ve güvenlik gündemleri yerini Orta Doğu krizine bırakırken, Trump’ın bildiriden çekilmesi, G7’nin birlik görüntüsünü gölgeledi.
Avrupa Birliği’nin önde gelen temsilcileri von der Leyen ve Costa da diplomasi çağrısını yineleyerek, İran’ın nükleer silah edinmesinin küresel barışı tehdit edeceğini belirtti.