İstanbul
Açık
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi Dünya Trump’tan diplomasi atağı: Orta Doğu’da yeni dönem mi başlıyor?

Trump’tan diplomasi atağı: Orta Doğu’da yeni dönem mi başlıyor?

Donald Trump, Orta Doğu için "tarihte ilk kez özel bir şey" ifadesini kullanarak barış umudunu yeniden gündeme taşıdı.

MUHABİR: Gökhan Erek

ABD Başkanı Donald Trump, Orta Doğu'ya dair yaptığı yeni açıklamayla diplomasi gündemini adeta sarstı. Truth Social platformu üzerinden yaptığı paylaşımda, "Tarihimizde ilk kez bu kadar özel ve güçlü bir fırsat yakaladık. Herkes buna hazır, biz de başaracağız" diyerek, Gazze'de süren çatışmalara dair umut dolu bir mesaj verdi.

Trump’ın bu sözleri, bölgedeki barış ihtimaline dair beklentileri yeniden canlandırdı. Uzun süredir devam eden gerilim ve çatışmaların ardından bu denli iyimser bir açıklama, yalnızca ABD kamuoyunda değil, küresel düzeyde de dikkat çekti.

gazze için tarihi fırsat mı geliyor?

Trump’ın açıklamaları, geçtiğimiz günlerde yaptığı “Gazze için anlaşma çok yakın” açıklamasının hemen ardından geldi. Bu ifadeler, kulislerde uzun süredir konuşulan bir barış planının artık son aşamasına geldiğine işaret ediyor.

ABD diplomatik kaynaklarına göre Trump, bu barış sürecinde hem İsrail’i hem de Filistin tarafını eşit düzeyde ikna etmeye çalışıyor. Özellikle Netanyahu ile yapacağı görüşmenin, bu süreci hızlandıracağı düşünülüyor. Bu görüşmenin detaylarında, sadece ateşkes değil, bölgesel ekonomik iş birlikleri ve güvenlik protokollerinin de yer alacağı iddia ediliyor.

trump ve netanyahu beyaz saray’da buluşacak

Trump’ın Netanyahu ile yapacağı pazartesi görüşmesi, Ortadoğu politikalarının yeniden şekilleneceği bir kırılma noktası olabilir. İkilinin daha önceki temaslarında sıklıkla gündeme gelen İran ve Hamas başlıklarının yanında bu kez Gazze özelinde bir barış planının maddeleri konuşulacak.

Görüşmeden önceki hava, beyaz saray koridorlarında alışılmadık bir sessizlik ile hissediliyor. Trump'ın ekibine yakın isimler, "Başkan bu kez sadece bir açıklama yapmakla kalmayacak. Masada gerçekçi bir plan var" diyerek beklentileri yükseltti.

ortadoğu’da yeni bir dönem mi başlıyor?

Uzmanlara göre, Trump’ın bu açıklaması sadece bir ön gösterim değil. Gerçekten de Gazze’deki insani krizin çözümü için somut adımların atılması bekleniyor. İsrail’in, ABD’nin sunduğu barış planı çerçevesinde sınır geçişleri, yardım koridorları ve ateşkes şartlarını kabul etmeye hazır olduğu kulislerde konuşuluyor.

Filistin tarafının ise özellikle siyasi meşruiyet, güvenli yaşam alanları ve bölgesel temsiliyet konusunda ısrarcı olduğu biliniyor. Tüm bu dinamiklerin içinde Trump’ın arabuluculuğu tarihi bir rol üstlenebilir.