Yeni Birlik Gazetesi Dünya Trump'tan İran'a sert tehdit: Barış olmazsa tüm köprüleri yıkarız

Trump'tan İran'a sert tehdit: Barış olmazsa tüm köprüleri yıkarız

ABD Başkanı Donald Trump, Hürmüz Boğazı krizi sürerken İran'a "adil" bir teklif sunduklarını açıkladı ve anlaşma sağlanmazsa ülkenin enerji altyapısını yerle bir edeceklerini söyledi.

Washington ve Tahran hattında Hürmüz Boğazı üzerinden tırmanan gerilim, ABD Başkanı Donald Trump’ın son açıklamalarıyla yeni bir boyuta taşındı. 

ABC kanalına konuşan Trump, İran ile bir barış anlaşmasının "olacağını" iddia ederken, Tahran yönetimini ateşkesi ihlal etmekle suçladı. Müzakereler için bir ABD heyetinin Pakistan’a doğru yola çıktığını duyuran Trump, masadaki teklifin reddedilmesi durumunda askeri seçeneğin çok daha sert bir şekilde uygulanacağı mesajını verdi.

"Artık efendi adam olmak yok"

Trump, İran’a sundukları teklifin oldukça makul olduğunu savunarak, aksi bir durumda ABD’nin İran’daki tüm elektrik santrallerini ve köprüleri hedef alacağını belirtti. Sert üslubunu sürdüren ABD Başkanı, "Artık efendi adam olmak yok. Eğer bu anlaşmayı kabul etmezlerse, son 47 yıldır diğer başkanların yapması gerekeni yapmak benim için bir onur olacaktır" ifadelerini kullandı. Fox News’e verdiği demeçte ise tehdidini bir adım ileri taşıyarak, imza atılmaması halinde "tüm ülkenin havaya uçacağını" öne sürdü.

Uluslararası hukukta stratejik altyapıların ve enerji santrallerinin doğrudan hedef alınması, 1949 Cenevre Sözleşmeleri ve ek protokolleri uyarınca "savaş suçu" teşkil edebilecek sivil altyapı saldırıları kategorisinde değerlendirilmektedir. Ancak Trump yönetimi, bölgedeki ablukayı ve olası operasyonları "ulusal güvenlik" ve "seyrüsefer serbestisi" çerçevesinde meşrulaştırmaya çalışıyor.

İran’dan misilleme ve nükleer hak çıkışı

İran tarafında ise gergin bekleyiş sürüyor. İran Devrim Muhafızları, ABD’nin limanlara uyguladığı abluka kalkana kadar Hürmüz Boğazı’nın kapalı kalacağını yineledi. İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ise Trump’ın nükleer program üzerindeki baskılarına tepki göstererek, "O kim ki bir ulusu haklarından mahrum ediyor?" diyerek Washington’un müdahalesini reddetti.

Bölgedeki sıcak temas riski de artmaya devam ediyor. İran’ın Tasnim haber ajansı, Hürmüz Boğazı’ndan geçmeye çalışan Botsvana ve Angola bandıralı iki tankerin uyarılarak geri çevrildiğini duyurdu. İran Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin sahillerine uyguladığı ablukayı açık bir "ateşkes ihlali" ve "savaş suçu" olarak nitelendirirken, tarafların Pakistan’daki müzakerelerden çıkacak sonuca odaklandığı belirtiliyor.