ABD eski Başkanı Donald Trump, uluslararası ticaret politikaları ve küresel ekonomik dengeler hakkında yaptığı açıklamalarla yine gündeme oturdu. Truth Social hesabından yaptığı paylaşımlarda, ABD’nin Kanada ve diğer ülkelerle yürüttüğü ticaret ilişkilerini sert bir dille eleştiren Trump, ülkesinin artık “aptal ülke” olmayacağını ve kendi kaynaklarını kullanarak üretime yönelmesi gerektiğini söyledi.
Trump: “Kanada, ABD Sayesinde Ayakta Duruyor”
Kanada’nın ekonomik varlığını ABD’nin sağladığı sübvansiyonlar sayesinde sürdürebildiğini öne süren Trump, “Bu büyük sübvansiyonlar olmasa, Kanada diye bir ülke kalmazdı. Acı ama gerçek.” ifadelerini kullandı. ABD’nin, Kanada’yı sübvanse etmek için yüz milyarlarca dolar harcadığını belirten Trump, bunun gereksiz bir masraf olduğunu ve ABD’nin artık kendi çıkarlarını ön planda tutması gerektiğini savundu.
Özellikle enerji ve kereste kaynakları açısından ABD’nin kendi kendine yetebileceğini vurgulayan Trump, ülkenin kendi sanayisini güçlendirmesi ve ithalata bağımlılığını azaltması gerektiğini söyledi.
Kanada İçin "ABD’nin 51. Eyaleti Olsun" Çağrısını Yineledi
Trump, daha önce de gündeme getirdiği Kanada’nın ABD’ye katılması fikrini tekrar dile getirdi. Kanada’nın ABD’ye dahil olması halinde, ülkenin daha güçlü bir askeri korumaya sahip olacağını, daha düşük vergilerle ekonomik açıdan rahatlayacağını ve gümrük vergileriyle uğraşmak zorunda kalmayacağını öne sürdü.
ABD’ye Zarar Veren Ticaret Anlaşmalarına Savaş Açtı
Trump, ABD’nin küresel ticarette dezavantajlı konuma düşürüldüğünü savunarak, Kanada, Meksika ve Çin ile olan ticaret açığını büyük bir sorun olarak gösterdi. Küreselcilerin yönettiği “gümrük vergisi lobisinin” ABD’yi zayıflattığını iddia eden Trump, bu sistemin Kanada, Meksika ve Çin gibi ülkeleri koruduğunu ve Amerikan ekonomisine zarar verdiğini ifade etti.
ABD’ye serbestçe giren ithal malların, kaçak suç ağlarını ve yasa dışı ilaç ticaretini teşvik ettiğini savunan Trump, bu duruma kesinlikle izin vermeyeceklerini söyledi.
"Bu, Amerika’nın Altın Çağı Olacak!"
Ekonomik bağımsızlık vurgusu yapan Trump, ABD’nin artık kendi kaynaklarını daha verimli kullanacağını ve sanayisini güçlendireceğini belirterek, “Ürünlerimizi artık ABD’de üretmeliyiz. Bu, Amerika’nın altın çağı olacak. Belki biraz zorluk yaşanacak, belki de hiç olmayacak. Ama artık akılcı bir yönetimle ilerliyoruz ve sonuçlar olağanüstü olacak.” dedi.
Trump yönetiminin ticaret politikalarının küresel ekonomiye nasıl yansıyacağı merakla beklenirken, Kanada ve Meksika hükümetlerinden gelecek tepkiler şimdiden büyük ilgi uyandırıyor.