Yeni Birlik Gazetesi Dünya Türk F-16’ları ve Patton tankları Somali’ye indi! Savunmada yeni dönem başladı

Türk F-16’ları ve Patton tankları Somali’ye indi! Savunmada yeni dönem başladı

Türkiye, Somali’ye M48 ve M60 tankları ile F-16 savaş uçakları konuşlandırdı. TSK ve Somali ordusu arasındaki savunma iş birliği genişliyor.

Tankların yanı sıra, Somali ordusuna mühimmat teslimatı da yapıldı. TCG Sancaktar gemisi ile G sınıfı fırkateyn TCG Gökova (F-496), limanda görev aldı. TSK’nın envanterinde yaklaşık 1.500 M48 tankı bulunuyor ve bunların bir kısmı 1990’lardan bu yana hizmette.

F-16 ve T129 ATAK Helikopterleri

Ocak 2026’da Türk F-16 savaş uçakları, Aden Adde Uluslararası Havalimanı’na konuşlandırıldı. Jetler, El-Şebab’a karşı terörle mücadele operasyonlarını destekleyecek ve hızlı müdahale kapasitesini güçlendirecek. Daha önce 2024 ve 2025 yıllarında, Somali’ye üç adet T129 ATAK taarruz helikopteri teslim edilmişti. Helikopterler, Somali pilotlarının eğitim programlarının tamamlanmasının ardından kullanılmaya başlandı.

Türkiye-Somali Savunma İş Birliği Tarihçesi

Türkiye’nin Somali’ye askeri yardımı 2020 yılında zırhlı araçlar ve ekipman bağışları ile başladı. 2021-2025 yılları arasında MRAP araçları, lojistik kamyonlar, mühimmat ve komuta-kontrol ekipmanları sevk edildi. 2026’daki tank ve savaş uçağı konuşlandırmaları, Türkiye-Somali savunma iş birliğinin aşamalı ve yapılandırılmış şekilde ilerlediğini gösteriyor.

Uluslararası Yorumlar ve Stratejik Değerlendirmeler

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nin danışmanı Shay Gal, F-16’ların Somali’de konuşlandırılmasına dikkat çekti. Gal, bu adımın Türkiye’nin Amerikan menşeli F-16’ları operasyonel olarak serbestçe kullanabilme kabiliyetini gösterdiğini belirtti.