Afrika ülkelerinde Türk savunma sanayii ürünleri her geçen gün daha fazla öne çıkarken kıta, adeta Türk savaş sistemleriyle donatılmış durumda. Türkiye, yüzde 47’lik payla dünya SİHA pazarını kontrol eder hâle gelirken Afrika’da çok sayıda ülke Türk insansız hava araçlarını aktif olarak kullanıyor.
Türk SİHA’larının Kullanıldığı Afrika Ülkeleri
Hâlihazırda Mali, Fas, Etiyopya, Nijerya, Libya, Burkina Faso, Togo, Nijer, Cibuti, Somali, Ruanda, Kenya, Angola, Tunus ve Çad’da Türk SİHA’ları operasyonel görevlerde yer alıyor.
Kıtada ağırlıklı olarak Baykar’ın ürettiği Bayraktar TB2 sistemleri tercih edilirken; Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından geliştirilen ANKA ve Aksungur SİHA’lar da etkin biçimde kullanılıyor.

Merkezî Hükûmetlerin Operasyonel Tercihi: Türk SİHA’ları
Afrika’daki kimi ülkelerin merkezî hükûmetleri, envanterlerindeki Türk SİHA’larını kullanarak ayrılıkçı unsurlara veya terör örgütlerine karşı operasyonlar gerçekleştiriyor. Bu operasyonlar, devletlerin sahadaki askerî gücünü artırırken Türk hava araçlarının bölgedeki güvenlik mimarisinde önemli bir rol oynadığını gösteriyor.