İstanbul
Açık
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi Dünya Ukrayna krizi derinleşiyor: Moskova’dan yeni uyarılar arka arkaya

Ukrayna krizi derinleşiyor: Moskova’dan yeni uyarılar arka arkaya

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Avrupa ülkelerinin Ukrayna krizi üzerinden Rusya’ya karşı “düşmanca adımlar” attığını savunarak, Rusya’nın bu adımlara karşılık vermeye tamamen hazır olduğunu vurguladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova’da düzenlenen Federal Konsey toplantısında ülkesinin dış politikasına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Lavrov, Avrupa ülkelerinin Ukrayna krizi üzerinden Rusya’ya yönelik “düşmanca adımlar” attığını savunarak, bu girişimlere karşılık verme konusunda Moskova’nın tam hazırlık içinde olduğunu söyledi.

“Trump, Süreci Anlayan Tek Batılı Lider”

Konuşmasında Ukrayna krizinin çözüm sürecine de değinen Lavrov, ABD Başkanı Donald Trump’ın diplomatik çözüm çabalarını olumlu bulduklarını belirterek, “Trump, krizin temel dinamiklerini kavrayan ve süreçte insan haklarına saygı gösteren tek Batılı lider” ifadelerini kullandı.

Lavrov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 2 Aralık’ta Trump’ın Özel Temsilcisi Steve Witkoff ve Jared Kushner ile yaptığı görüşmede ABD’nin barış planının ele alındığını, tarafların çalışmaların devamında mutabık kaldığını hatırlattı. Barış planında Ukrayna’daki azınlık hakları ve din özgürlüğünün korunmasına ilişkin maddelerin de yer aldığını söyledi.

“Yaptırımlar Artıyor”

Washington’ın yaptırım politikasını sürdüğüne dikkat çeken Lavrov, mevcut ABD yönetiminin yaptırımları kaldırmak bir yana, daha da genişlettiğini ifade etti.

“Savaş Arayışında Değiliz Ancak Hazırlıklıyız”

Lavrov, Avrupa Birliği ve NATO ülkelerinin Ukrayna krizi konusunda “yapıcı olmayan bir tutum” sergilediğini savunarak şu değerlendirmeyi yaptı:

“Rusya ile savaşa siyasi sermayelerini yatıran ülkeler hâlâ bizi yenebileceklerini düşünüyor. Putin’in de belirttiği gibi Avrupa ile savaşmak gibi bir niyetimiz yok. Ancak Ukrayna’da Avrupalı askerlerin konuşlandırılması ya da Rusya’nın varlıklarına el konulması gibi tüm düşmanca adımlara karşılık vereceğiz. Buna tamamen hazırız.”

Lavrov ayrıca, Avrupa’nın Ukrayna yönetimini çatışmaları sürdürmeye teşvik ettiğini iddia ederek, Rusya’nın altın ve döviz rezervlerinin hedef alınmasını uluslararası hukuka aykırı bir adım olarak nitelendirdi.

Almanya Eleştirisi

Almanya’nın askerileştirilmesine yönelik tartışmalara da değinen Lavrov, “Alman siyasetçileri, tarihlerinin karanlık sayfalarını unutmuş görünmektedir” şeklinde konuştu.