Yeni Birlik Gazetesi Dünya Yapay zekâ videosu ülkeyi karıştırdı! Assam Başbakanı Sarma’ya tepki yağıyor

Yapay zekâ videosu ülkeyi karıştırdı! Assam Başbakanı Sarma’ya tepki yağıyor

Hindistan’da siyaset ve sosyal medya, Assam Eyaleti Başbakanı Himanta Biswa Sarma’nın hesabından paylaşılan yapay zekâ destekli bir video sonrası sert bir tartışmanın içine girdi. Kısa sürede yayılan görüntüler, Müslümanları hedef aldığı iddiası nedeniyle muhalefetin ve insan hakları savunucularının tepkisini çekti.

Hindistan’da siyaset ve sosyal medya, Assam Eyaleti Başbakanı Himanta Biswa Sarma’nın hesabından paylaşılan yapay zekâ destekli bir video sonrası sert bir tartışmanın içine girdi. Kısa sürede yayılan görüntüler, Müslümanları hedef aldığı iddiası nedeniyle muhalefetin ve insan hakları savunucularının tepkisini çekti.

Yapay zekâ ile hazırlanan video tepkilerin merkezinde

Yerel basında yer alan bilgilere göre, 17 saniyelik videoda Sarma’nın elinde tüfekle iki Müslüman figürü hedef aldığı sahneler yer alıyor. Yapay zekâ kullanılarak oluşturulduğu belirtilen görüntüler, paylaşımın ardından hızla dolaşıma girdi ve kamuoyunda rahatsızlık yarattı.

Görüntülerin gerçek olmaması tepkilerin dozunu düşürmedi; aksine, siyasi bir figürün bu tür bir içerikle mesaj vermesi eleştirileri daha da sertleştirdi.

“Merhamet yok” ifadesi tartışmayı büyüttü

Videonun finalindeki detaylar, krizin büyümesinde belirleyici oldu. Görüntülerin sonunda Sarma’nın kovboy kıyafetiyle kamera karşısına geçtiği ve arkasında “merhamet yok” ifadesinin yer aldığı bir pano bulunduğu görüldü.

Bu sahneler, Assam eyaletinde yaşayan milyonlarca Müslüman için tehditkâr bir mesaj olarak yorumlandı ve sosyal medyada yoğun tepkiye neden oldu.

Muhalefet ve insan hakları örgütlerinden sert çıkış

Hindistan Ulusal Kongresi’ne yakın kaynaklar, videoda hedef alınan figürlerden birinin muhalefet milletvekilini temsil ettiği iddiasını gündeme taşıdı. Assam Kongresi, söz konusu paylaşım nedeniyle iktidardaki Bharatiya Janata Partisi (BJP) hakkında resmi şikâyette bulundu.

İnsan hakları savunucuları ise, yapay zekâ kullanılarak üretilen bu tarz içeriklerin toplumsal gerilimi körüklediğini ve siyasi sorumlulukla bağdaşmadığını savundu.

BJP cephesinde sessizlik dikkat çekti

Tartışmalar büyürken, BJP’nin Assam teşkilatından resmi bir açıklama gelmemesi dikkat çekti. Sarma’nın paylaşımı silip silmediği ya da konuyla ilgili bir savunma yapıp yapmayacağı ise merak konusu oldu.