İstanbul
Parçalı bulutlu
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi Dünya Yunan medyasından tarihi itiraf: ‘Türkiye Ege’de üstünlüğü sert şekilde koydu’

Yunan medyasından tarihi itiraf: ‘Türkiye Ege’de üstünlüğü sert şekilde koydu’

Yunan basını Pentapostagma, Türkiye’nin 31 yeni savaş gemisi ve insansız deniz aracı inşasını gündeme taşıdı; Atina’nın bu üretim temposuna yetişemeyeceğini ise satır aralarında itiraf etti. İşte detaylar…

Yunan medyasından tarihi itiraf: ‘Türkiye Ege’de üstünlüğü sert şekilde koydu’ 1

Stratejik Endişe: Yunanistan, Türk Donanmasının Hızına Yetişemiyor

Yunanistan’ın önde gelen medya kuruluşlarından Pentapostagma, Türkiye’nin askeri denizcilik alanında yürüttüğü kapsamlı modernizasyon ve inşa faaliyetlerinin Atina’da ciddi endişelere yol açtığını yazdı.

Türkiye’nin deniz gücüne yönelik stratejik adımlarını şöyle yorumladı:

“Türkiye’nin gemi inşa çılgınlığı karşısında Yunanistan, hava üstünlüğünü mutlaka elinde tutmalı. Mavi Vatan’a hizmet etme kararlılığıyla hareket eden Türkler, Ege ve Güneydoğu Akdeniz’e hâkim olma hedefi doğrultusunda donanmalarına aralıksız yeni gemiler inşa ediyor ve teslim ediyor.”dedi.

1 / 4
Yunan medyasından tarihi itiraf: ‘Türkiye Ege’de üstünlüğü sert şekilde koydu’ 2

Tüm tersanelerde eşi görülmemiş üretim hızı

Türkiye’nin halihazırda İstanbul’daki tersanelerinde 7 İstif sınıfı fırkateyn, 6 Hisar sınıfı devriye gemisi, amfibi hücum gemisi TCG Anadolu için 8 çıkarma gemisi, 6 denizaltı — bunlardan 5’i Reis ve 1’i MİLDEN sınıfı — 1 milli hızlı hücum bot, 1 mayın tarama gemisi ve TF-2000 projesi kapsamında ilk muhrip olmak üzere toplam 31 askeri deniz aracının yapım aşamasında olduğu vurgulandı.

2 / 4
Yunan medyasından tarihi itiraf: ‘Türkiye Ege’de üstünlüğü sert şekilde koydu’ 3

Yunanistan’da dengeler değişiyor

Pentapostagma’ya göre bu üretim temposu, Türkiye’nin “Mavi Vatan” doktrini çerçevesinde Ege ve Doğu Akdeniz üzerindeki deniz gücünü artırma hedefini yansıtıyor.

Haberde, Türk donanmasının bu kapsamlı modernizasyonunun Yunanistan açısından ciddi bir denge değişikliği yarattığı ifade edildi.

Atina yönetiminin bu deniz üstünlüğü karşısında hava gücünü ön plana çıkarmaya çalıştığı belirtilen analizde, 38 adet F-16 Block 50 savaş uçağının F-16 Viper seviyesine yükseltilmesi ve F-35 programına dahil olunması gibi adımların bu stratejinin bir parçası olduğu aktarıldı.

3 / 4
Yunan medyasından tarihi itiraf: ‘Türkiye Ege’de üstünlüğü sert şekilde koydu’ 4

KIZILELMA Gölgede Değil, Hedefte: Yunanistan’ın Yeni Tehdidi

Türkiye’nin geliştirdiği milli hava projelerine de değinilen haberde, Eurofighter, milli muharip uçak KAAN ve özellikle insansız savaş uçağı KIZILELMA’nın dikkatle izlenmesi gerektiği vurgulandı.

KIZILELMA’nın, görüş ötesi hava-hava füzesiyle jet motorlu bir hedefi vurabilen ilk insansız savaş uçağı olduğunun altı çizilerek, Yunan Hava Kuvvetleri’nin bu gelişmeye özel bir önem vermesi gerektiği belirtildi.

4 / 4