Yükseköğretim Kurulu (YÖK) koordinasyonunda bazı üniversite rektörleri ile sektör temsilcilerinin katıldığı Üniversite-Sektör İşbirliği Komisyonu, Başkan Prof. Dr. Erol Özvar başkanlığında toplandı.
Toplantıda, Türkiye’de yükseköğretim sistemini yakından ilgilendiren yeni bir düzenleme masaya yatırıldı.
Prof. Dr. Özvar, isteyen ve başarılı öğrencilerin üniversiteyi 3 yılda tamamlama imkânına kavuşacağı yeni bir uygulamanın çok yakında hayata geçirileceğini duyurdu.
Başarılı Öğrenci İçin Hızlandırılmış Mezuniyet
Özvar, üzerinde çalışılan modelin ayrıntılarını şöyle özetledi:
“Şartlarını taşıyan ve başarılı olan öğrencilerimizin daha kısa sürede yükseköğretimi bitirmelerinin önünü açmak istiyoruz. Başarılı olan, isteyen daha erken mezun olabilmeli.”
Bu kapsamda, program çıktılarının, müfredatın ve öğrencinin kazanımları eksiksiz aldığına dair ölçme-değerlendirme süreçlerinin güçlendirilmesi planlanıyor.
Müfredat Aynı, Süre Daha Kısa
Özvar, yapılacak düzenlemenin müfredatı hafifletme ya da ders yükünü azaltma amacı taşımadığını özellikle vurguladı:
Aynı müfredat
Güncellenmiş ders içerikleri
Yoğunlaştırılmış akademik takvim
Kazanan öğrencinin performansıyla hızlanan süreç
Bu modelin odağı, öğrencinin gerekli tüm yetkinlikleri daha kısa sürede edinip mezun olabilmesi.
Uygulama Ne Zaman Başlıyor?
Prof. Dr. Özvar, taslağın tamamlanma aşamasında olduğunu belirterek, çalışmaların gelecek yıldan itibaren hayata geçirileceğini açıkladı.
Yeni uygulamanın, özellikle:
Üniversite-sanayi iş birliklerini,
Öğrencilerin kariyer sürecine daha erken atılmasını,
Yetkinlik odaklı eğitimi
güçlendirmesi bekleniyor.