Yeni Birlik Gazetesi Eğitim Ormanların geleceği dijitalleşiyor: Yapay zeka ile zararlılarla mücadelede devrim

Ormanların geleceği dijitalleşiyor: Yapay zeka ile zararlılarla mücadelede devrim

Uzmanlar, veri odaklı yönetim modellerinin ormancılıkta yeni bir çağ başlattığını vurguladı. Kastamonu Üniversitesi Hoca Ahmet Yesevi Kültür Merkezi, ormancılık dünyasının önemli isimlerini 5.

Kastamonu Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen uluslararası sempozyumda, orman sağlığını korumak için geliştirilen yeni nesil teknolojik çözümler masaya yatırıldı. Uzmanlar, veri odaklı yönetim modellerinin ormancılıkta yeni bir çağ başlattığını vurguladı.

Kastamonu Üniversitesi Hoca Ahmet Yesevi Kültür Merkezi, ormancılık dünyasının önemli isimlerini 5. Uluslararası Orman Entomolojisi ve Patolojisi Sempozyumu’nda bir araya getirdi. TÜBİTAK, Tarım ve Orman Bakanlığı ve çeşitli genel müdürlüklerin destekleriyle düzenlenen etkinlikte, orman ekosistemlerinin karşı karşıya kaldığı küresel tehditler ve bu tehditlere karşı geliştirilen modern savunma mekanizmaları ele alınıyor.

Teknoloji ormanları koruyacak

Sempozyumun açılışında konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Küçük, ormancılık faaliyetlerinde artık geleneksel yöntemlerin ötesine geçildiğini belirtti. Küçük, "Yapay zeka, dijitalleşme ve karar destek sistemleri, orman sağlığını koruma noktasında elimizdeki en güçlü araçlar haline geldi. Veri temelli yönetim modelleri sayesinde zararlı organizmalarla mücadelede çok daha etkin ve hızlı sonuçlar alacağımız bir döneme giriyoruz" ifadelerini kullandı.

İklim krizi ve artan riskler

Orman Genel Müdürlüğü temsilcisi Hakan Ragıpoğlu ise iklim değişikliğinin ormanlar üzerindeki yıkıcı etkilerine dikkat çekti. Özellikle Akdeniz havzasında kuraklık ve sıcaklık değişimlerinin zararlı popülasyonlarını tetiklediğini belirten Ragıpoğlu, sahadan toplanan verilerin bilimsel olarak işlenmesinin hayati önem taşıdığını vurguladı. Ragıpoğlu, üniversitelerle iş birliği yaparak bu büyük veri havuzunu anlamlandırmak istediklerini dile getirdi.

Kabuk böcekleri ormanlar için büyük tehdit

Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Sabri Ünal, Türkiye’de her yıl yaklaşık 1,2 milyon metreküp ağaç servetinin kabuk böcekleri nedeniyle kaybedildiğini açıkladı. Bu kaybın yangınlar kadar ciddi bir ekonomik ve ekolojik yıkıma yol açtığını belirten Ünal, Avrupa’daki izleme sistemlerinin örnek alınarak Türkiye’de de risklerin önceden tespit edilmesi gerektiğini savundu.

Uluslararası iş birliği ve gelecek vizyonu

Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Gür, orman ekosistemlerindeki kayıpların sadece görünen kısımlardan ibaret olmadığını hatırlatarak, uluslararası akademik ağların kurulmasının önemine değindi. Üç gün sürecek olan sempozyum, bilimsel sunumların yanı sıra teknik geziler ve akademik değerlendirme toplantılarıyla devam edecek. Etkinlik, ormancılıkta çözüm odaklı yaklaşımların geliştirilmesi adına yeni iş birliği kapılarını aralamayı hedefliyor.