Milli Eğitim Bakanlığı'nın vizyon projeleriyle yetişen öğrenciler, inovatif icatları ve kültürel çalışmalarıyla göz doldurdu. Orman yangınlarına çözüm arayan projeden, akran zorbalığını engelleyen dijital uygulamalara kadar pek çok çalışma Yozgat'ta sergilendi.
Yozgat Valiliği Konferans Salonu, yıl boyunca süren akademik ve sosyal çalışmaların meyvelerine ev sahipliği yaptı. Harezmi Eğitim Modeli ve Dilimizin Zenginlikleri projeleri kapsamında bir araya gelen öğrenciler, teorik bilgilerini pratiğe dökerek geliştirdikleri özgün projeleri kamuoyuyla paylaştı.
Doğa dostu inovasyonlar dikkat çekti
Sergide öne çıkan projelerden biri, orman yangınları sonrası tahrip olan toprakların rehabilitasyonuna odaklanıyor. Öğrenciler, 'amaranthus' bitkisinden elde edilen gübre ile kendi ürettikleri gübreyi karşılaştırarak, ekosistemin daha hızlı iyileşmesini sağlayacak sürdürülebilir bir yöntem geliştirdi. Bir diğer dikkat çekici çalışma ise çevre bilincini yansıtan, doğada kendiliğinden çözünebilen kitap ayraçları oldu.
Dijital dünyada güvenli okul ortamı
Teknolojiyi sosyal fayda için kullanan gençler, 'Zorba Savar' adını verdikleri bir uygulama ile okul iklimini iyileştirmeyi hedefliyor. Bu uygulama, zorbalığa maruz kalan öğrencilerin kimliklerini gizli tutarak okul yönetimi veya rehberlik servisiyle güvenli bir şekilde iletişime geçmelerine olanak tanıyor.
Eğitimde yeni nesil yaklaşım
Etkinlikte konuşan Yozgat İl Milli Eğitim Müdürü İsmail Altınkaynak, eğitimin dört duvar arasına hapsedilmemesi gerektiğine vurgu yaptı. Altınkaynak, "Çocuklarımızın yaparak ve yaşayarak öğrenmelerini, doğayla uyumlu bireyler olarak yetişmelerini önemsiyoruz. Harezmi modeliyle öğrencilerimizin becerilerini keşfetmelerine fırsat tanıyoruz. Dilimizin Zenginlikleri projemizle de her ay farklı bir temayı şiir, resim ve kompozisyonlarla işleyerek kültürel birikimlerini güçlendiriyoruz" ifadelerini kullandı.
Program, yıl boyunca projelerde üstün başarı gösteren ve dereceye giren öğrencilerin ödüllendirilmesiyle sona erdi. Eğitim camiası, bu tür uygulamalı çalışmaların öğrencilerin özgüvenini ve yaratıcılığını artırdığına dikkat çekti.