Yeni Birlik Gazetesi
50,2337 %0.13
57,2195 %0.23
28,4120 %0.01
3.829.530 %0.121
Yeni Birlik Gazetesi Ekonomi Borç büyüyor kaçak artıyor: Çiftçinin elektrik krizi şebekeyi vuruyor!

Borç büyüyor kaçak artıyor: Çiftçinin elektrik krizi şebekeyi vuruyor!

Dicle Elektrik tarafından yapılan açıklamalar, Şanlıurfa’da tarımsal sulama faaliyetlerinin elektrik tüketimini olağanüstü seviyelere taşıdığını gözler önüne serdi. Mart ayında sadece Şanlıurfa’da gerçekleşen 771 milyon 923 bin kilowatt saatlik (kWh) tüketim, son üç yılın en yüksek rakamı olarak kayıtlara geçti. Bu dramatik artışta kuraklık ve kontrolsüz yeraltı su çekimleri belirleyici rol oynarken, elektrik şebekesi ciddi yük altında kaldı.

Son yıllarda yapılan 15 milyar TL’lik altyapı yatırımı sayesinde modernize edilen elektrik sistemi, özellikle kuraklık dönemlerinde çiftçilerin yoğun elektrik ihtiyacına cevap vermekte zorlanıyor. Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, bu tarz öngörülemeyen tüketim artışlarının sadece şebekeyi değil, kaynak tahsisini ve hizmet sürekliliğini de sekteye uğrattığını ifade etti.

Tüketim Rakamları Şehirlerin Yıllık Kullanımını Aştı

Şanlıurfa’nın birçok ilçesinde yaşanan tüketim artışları bazı illerin yıllık elektrik tüketimini geride bıraktı.
🔹 Akçakale Pekmezli Trafo Merkezi’nde %111 artış,
🔹 Siverek Karakeçi Trafo Merkezi’nde %413 artış,
🔹 Viranşehir Kırlık Trafo Merkezi’nde ise %298 artış yaşandı.
Bazı fiderlerdeki artışlar ise %700’ü aştı!

Borç Yükü Devasa Boyutlara Ulaştı

Tarımsal sulama kullanıcılarının büyük bir kısmının ödenmemiş borçlarının milyarları bulduğu ifade edildi.
🔺 Damlasu Fideri: 255 milyon TL borç
🔺 Kuytuca Fideri: 590 milyon TL borç
🔺 Turna Fideri: 314 milyon TL borç
Üstelik bu kullanıcıların %90’ından fazlası borçlu durumda!

Kaçak Kullanım Ekosistemi ve Şebekeyi Tehdit Ediyor

Kaçak elektrik kullanımı yalnızca sistemin teknik altyapısını değil, çevresel dengeyi de tehdit ediyor. Özellikle Harran Ovası’nda oluşan obruklar, yeraltı su kaynaklarının kontrolsüz şekilde tüketilmesinin bir sonucu olarak gösteriliyor. Bu nedenle sadece enerji değil, doğal kaynaklar da büyük bir risk altında.

Hizmet Kalitesi ve Elektrik Sürekliliği Riski Altında

Arıza sayıları artıyor, bakım süreleri uzuyor… Aşırı yüklenme nedeniyle diğer abonelerin elektrik erişimi de tehlikeye giriyor. Yetkililer, ödeme yapmayan çiftçilere bu yıl elektrik verilmeyeceğini duyurdu. Ödeme yapmayan kullanıcılar, hem sistemi hem de tüm bölge halkını mağdur ediyor.