Denizli'de hayvancılık sektörüne yeni bir soluk getiren iki kardeş, farklı ırkları melezleyerek hem süt hem de et veriminde hayal edilenin ötesine geçti.
Denizli'nin Pamukkale ilçesinde yaşayan Atilla ve Cemil Doğan kardeşler, geleneksel yöntemlerin dışına çıkarak hayvancılıkta verimliliği zirveye taşıdı. Büyükbaş hayvancılığın zorluklarını geride bırakıp küçükbaş üretime odaklanan ikili, Pınarkent Mahallesi’ndeki tesislerinde geliştirdikleri melezleme yöntemiyle yerel üreticilere örnek oldu.
Genetik güç birliğiyle gelen yüksek verim
Doğan kardeşler, süt verimiyle tanınan Çeşme sakız koyunlarını, et kalitesi ve hızlı gelişim özellikleriyle bilinen Fransız menşeli "Ile de France" koçlarıyla bir araya getirdi. Hobi olarak başlayan bu girişim, kısa sürede yüksek başarı oranlı bir üretim modeline dönüştü. Melezleme çalışmaları sayesinde dördüz ve beşiz doğumların sıradan hale geldiği sürülerde, kuzuların gelişim hızı ve karkas ağırlığı beklentileri aştı.
Bir yılda iki hasat dönemi
Üretim sürecinin detaylarını paylaşan 47 yaşındaki Atilla Doğan, stratejilerinin temelinde süt ve et verimini dengeleme hedefi olduğunu belirtti. Doğan, uyguladıkları sistemin başarısını şu sözlerle özetledi: "Sakız koyunlarının süt potansiyelini, Ile de France ırkının et randımanıyla birleştirdik. Sonuçlar beklentimizin çok üzerinde gerçekleşti. İlk dönemde 43 koyundan 112, ikinci dönemde ise 53 koyundan 138 kuzu elde ederek doğum veriminde büyük bir ivme yakaladık."
Kurban pazarına iddialı giriş
Elde edilen melez kuzuların büyüme hızı, üreticinin ticari başarısını da doğrudan etkiledi. 120 günlük süreçte 40 kilograma ulaşan kuzular, ikiz veya üçüz doğumlarda 65 kilogramlık canlı ağırlık seviyelerini görebiliyor. Hem çoklu doğum avantajını hem de yüksek et kalitesini birleştiren Doğan kardeşler, ekim ve kasım aylarında dünyaya gelen kuzularını, piyasa koşullarının altında fiyatlarla kurbanlık olarak tüketicinin beğenisine sundu.