Son günlerde kamuoyunda sıkça gündeme gelen “çalışan emeklilerin maaşı kesilecek” iddiası, emekliler arasında büyük tedirginlik yaratmış durumda. TGRT Haber canlı yayınına katılan SGK Başuzmanı İsa Karakaş, bu konuyu net bir şekilde açıklığa kavuşturdu.
Karakaş, Türkiye’de emekli olduktan sonra yasal yollarla çalışan bireylerin maaşlarının kesilmesinin mümkün olmadığını belirterek, “Kazanılmış hak geri alınamaz” dedi. İlgili mevzuatın emekli maaşının kesilmesini değil, sadece belirli koşullarda destek primi uygulanmasını öngördüğünü vurguladı.
2008 SONRASI İŞE GİRENLER İÇİN FARKLI DÜZENLEME
İsa Karakaş’ın açıklamasına göre, sadece 2008 yılı Ekim ayından sonra ilk kez işe girenler için farklı bir emeklilik sistemi geçerli. Bu kapsamda işe başlayacak olanlar için bazı maaş kesintisi uygulamaları yapılabiliyor. Ancak halihazırda emekli olup çalışanlar için maaş kesintisi söz konusu değil.
“Devlet, kendi vatandaşının düşmanı değildir” diyen Karakaş, emeklilerin yasal olarak bir işte sigortalı şekilde çalışmaları durumunda maaşlarının kesilmemesi gerektiğinin altını çizdi.

MAAŞTAN BLOKE KESİNTİSİ ARTIK MÜMKÜN
Emeklileri yakından ilgilendiren bir diğer önemli gelişme ise Yargıtay İçtihadı Birleştirme Kurulu’nun aldığı karar oldu. Bu karara göre, bankalar artık emekli maaşlarına bloke koyabilecek. SGK mevzuatına göre normalde maaşlardan kesinti yapılamazken, emeklinin rızası olması halinde bloke işlemi mümkün hale geldi.
Karakaş, bu durumun emekliler aleyhine, bankaların lehine olduğunu ifade etti. Özellikle maaşıyla ay sonunu zor getiren emeklilerin kredi başvurusunda bu detayları fark etmeden imza attığını söyleyen Karakaş, bu konuda yasal bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu dile getirdi.
DESTEK PRİMİ DETAYI: MUHASEBE HATALARINA DİKKAT
Karakaş ayrıca, çalışan emeklilerle ilgili en çok yapılan hatalardan birinin SGDP (Sosyal Güvenlik Destek Primi) ile ilgili olduğunu belirtti. Muhasebeci ya da insan kaynakları birimi yanlış kodlama yaptığında, emekli maaşlarında geçici kesintiler yaşanabildiğini; ancak bu durumun hemen düzeltilebildiğini söyledi.