Yeni Birlik Gazetesi
İstanbul
Kapalı
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
ANKARA
00:00:00
İftar vaktine kalan
İSTANBUL
00:00:00
İftar vaktine kalan
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Ekonomi Deprem bölgesi üretim ve ihracat üssü oluyor

Deprem bölgesi üretim ve ihracat üssü oluyor

Depremlerden etkilenen 11 ildeki imalat sanayii, devlet destekleriyle ayağa kalkıyor. Kapasite kullanımı Türkiye ortalamasının üstünde. Yeni teşviklerle bölge üretim üssü olacak. 3 bin 74 teşvik belgesiyle 320,7 milyar lira yatırım yapılacak ve 108 bin 196 kişiye istihdam sağlanacak.
Ekonomi

Depremlerden etkilenen 11 ildeki imalat sanayii, devlet destekleriyle ayağa kalkıyor. Kapasite kullanımı Türkiye ortalamasının üstünde. Yeni teşviklerle bölge üretim üssü olacak. 3 bin 74 teşvik belgesiyle 320,7 milyar lira yatırım yapılacak ve 108 bin 196 kişiye istihdam sağlanacak.

Depremlerden etkilenen 11 ildeki imalat sanayii, devletin sağladığı destekler ve bölge insanının azmiyle ayağa kalkarken kapasite kullanım oranı Türkiye ortalamasının üstüne çıktı, yeni teşvik belgeleri ise yeni yatırımlarla buraların üretim üssüne dönüşmesinin Yıkıntılar arasından Türkiye ortalamasının üstüne çıkıldı. 

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığınca hazırlanan "Kahramanmaraş ve Hatay Depremleri Yeniden İmar ve Gelişme Raporu"ndan derlediği bilgiye göre, afet bölgesindeki çalışmalar geride kalan iki yılda etkisini gösterdi. Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'da bölgesel kalkınmanın hızlanabilmesi, üretim faaliyetlerinin ve istihdamın artırılması amacıyla çok sayıda proje devreye alındı.

Yeni Teşvik Belgeleri ve İstihdam Olanakları

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca Şubat-Aralık 2024 döneminde deprem bölgesinde imalat sanayisi yatırımlarına yönelik 3 bin 74 teşvik belgesi düzenlendi. Bunların sabit yatırım tutarı 320,7 milyar lirayı buluyor. Yatırımların hayata geçirilmesi halinde 108 bin 196 kişiye istihdam sağlanacak. Söz konusu yatırımlarla deprem bölgesinde afetin imalat sanayisinde oluşturduğu yaraların kapatılması, bölgenin bir üretim ve ihracat üssüne dönüştürülmesi hedefleniyor.

Gaziantep Öne Çıkıyor

En yüksek sabit yatırım miktarının Gaziantep'e yapılması planlanıyor. Şehir için 541 yatırım teşvik belgesi düzenlendi. Bunların toplam sabit yatırım tutarı 98 milyar 88 milyon lirayı buluyor. Yatırımlarla kentte 11 bin 401 istihdam sağlanması öngörülüyor. Hatay ise 76 milyar 61 milyon liralık toplam sabit yatırım tutarıyla ikinci sırada geliyor. Depremden büyük hasar gören şehirdeki imalat sanayisi için 230 teşvik belgesi düzenlendi.

KOBİ'ler İçin Destek Programları

KOBİ'lerin ayağa kaldırılmasına yönelik TÜBİTAK destek programları kapsamında deprem bölgesinde bulunan özel sektör firmalarına yönelik açılan çağrılarda 156 proje başvurusu alındı. Projelerden 95'inin 330 milyon lirayla desteklenmesine karar verildi. Türkiye Deprem Sonrası Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Canlanması Projesi kapsamında ise 60 bin 673 işletmeye toplam 20 milyar lira destek ödemesi yapıldı.

İmalat Sanayii ve İstihdam Artışı

Türkiye'de ihracatın yaklaşık yüzde 95'ini imalat sanayii satışları oluşturuyor. Depremlerden etkilenen bölgelerdeki imalat sanayii kapasite kullanım oranı, devlet destekleri ve teşviklerin etkisiyle Türkiye ortalamasının üzerine çıktı. Bölgedeki işletmelerin ve sanayi alanlarının faaliyetlerini sürdürebilmesi için çeşitli kurumlarca destek mekanizmaları devreye alındı.

Toplam Destek Miktarları ve Hedefler

Deprem bölgesindeki iyileşme sürecine yönelik yapılan desteklerle KOBİ'lerin üretimlerini artırması ve bölgenin ihracatında ön plana çıkması hedefleniyor. Küçük sanayi sitelerine ve müşavirlik yatırımlarına yapılan harcamaların yanı sıra KOSGEB ve kalkınma ajansları tarafından sağlanan desteklerle bölgenin ekonomik canlanması ve istihdamın artması amaçlanıyor.

MUHABİR: Eray Aksoy
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *