Bölge ekonomisinin can damarı olan yaş çay sezonu, Of ilçesinde düzenlenen törenle resmen başladı. Üreticilerin heyecanla beklediği hasat dönemi, dualar ve stratejik hedeflerle karşılandı.
Trabzon, 2026 yılı yaş çay sezonuna görkemli bir başlangıç yaptı. Of ilçesinde bulunan ÇAYKUR Çamlı Çay Fabrikası’nda düzenlenen açılış töreni, protokol üyeleri, üreticiler ve vatandaşların yoğun katılımıyla gerçekleşti. Hava muhalefeti nedeniyle hasat takviminde küçük bir kayma yaşansa da, bölge halkı için hayati önem taşıyan çay sezonu için ilk adım atıldı.
Stratejik ürün ve bölge ekonomisi
Törende konuşan ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim, çayın sadece bir tarım ürünü değil, bölgenin karakterini belirleyen stratejik bir değer olduğunu vurguladı. Türkiye genelinde yıllık 1 milyon 400 bin tona varan yaş çay hasadının yapıldığını belirten Alim, Trabzon’un bu pastadaki payının 100 bin ton civarında olduğunu ifade etti. 153 bin dekar alanda 50 bin üreticiyle yürütülen faaliyetlerin önemine değinen Alim, 100’e yakın ülkeye ihracat yapıldığını ancak hedeflerin çok daha yüksek olduğunu belirtti.
Şehrin kimliği çayda gizli
Trabzon Valisi Tahir Şahin ise çayın bölge insanının yaşam tarzı ve çalışma disipliniyle özdeşleştiğini dile getirdi. Vali Şahin, "Şehrin duruşunu ve karakterini belirleyen temel unsur çaydır. Kadınımızın emeği, hanelerimizin bereketi bu üründe saklı" diyerek, devletin stratejik ürünleri koruma konusundaki kararlılığının süreceğini ifade etti.
Resmi kampanya haftaya başlıyor
Olumsuz hava şartları nedeniyle çay hasadının görsel olarak tam kapasiteye ulaşması için önümüzdeki haftayı beklediklerini belirten yetkililer, resmi çay kampanyasının çarşamba günü itibarıyla start alacağını duyurdu. Konuşmaların ardından Trabzon İl Müftüsü Dr. İsmail Çiçek’in okuduğu dualarla sezonun bereketli geçmesi temenni edildi. Tören, çay bahçesinde gerçekleştirilen temsili hasat etkinliğiyle sona erdi.