Yeni Birlik Gazetesi
50,1756 %-0.07
57,3020 %0.06
28,3023 %0.16
3.772.113 %1.457
Yeni Birlik Gazetesi Ekonomi Ekonomide Yeni Zirve! 71,6 Milyar Dolarlık Özelleştirme Geliriyle Rekor Kırıldı

Ekonomide Yeni Zirve! 71,6 Milyar Dolarlık Özelleştirme Geliriyle Rekor Kırıldı

1986’dan bu yana sürdürülen kararlı özelleştirme politikaları sayesinde Türkiye, 71,6 milyar dolarlık gelirle ekonomide büyük bir başarıya imza attı. Devletin etkinliği artarken, özel sektör dinamizmi Türkiye'nin küresel rekabet gücünü daha da güçlendirdi.

MUHABİR: Eray Aksoy

Türkiye’nin 1986 yılından bu yana kararlılıkla sürdürdüğü özelleştirme politikaları, hem kamu maliyesine sağladığı katkı hem de piyasa dinamiklerini güçlendiren yapısıyla dikkat çekiyor. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında 2024 itibarıyla toplam özelleştirme geliri 71,6 milyar dolara yükseldi.

Devletin, kamu hizmetlerinde tasarruf ilkesini ön planda tutarak geliştirdiği özelleştirme politikaları, sadece bütçeye katkı sunmakla kalmadı, aynı zamanda Türkiye’ye uluslararası yatırımcı ilgisini de artırarak teknoloji ve sermaye girişlerini kolaylaştırdı. Bu stratejik hamleler, Türkiye’nin ihracat kapasitesine ve dış pazarlardaki rekabet gücüne de doğrudan katkı sağladı.

Son yıllarda kamu-özel sektör iş birliği modeliyle yürütülen araç muayene istasyonları, limanlar ve hizmet alanlarındaki özelleştirmeler, Türkiye’nin ekonomik dönüşüm vizyonunun en somut örnekleri arasında yer aldı.

2024'te Rekor İhale Sayısı ve Güçlü Gelir Akışı

2024 yılı içinde 69 ihaleyle dikkat çeken Özelleştirme İdaresi, önceki yıla göre %35,3’lük bir artış kaydetti. Bu süreçte imzalanan sözleşmelerle 4,1 milyar dolarlık gelir elde edilirken, Hazine’ye aktarılan tutar 276 milyon dolar olarak gerçekleşti.

1986’dan bu yana yapılan özelleştirmelerden sağlanan toplam gelir 134,1 milyar TL’ye ulaşırken, yalnızca 2023 yılında 122 milyon dolarlık gelir sağlandığı görüldü.

Yeni Hedefler Belirlendi: Stratejik Adımlar Devam Ediyor

Hükümetin kalkınma odaklı ekonomi politikaları çerçevesinde, 2024 yılında 8 farklı hizmet ve kuruluş, Cumhurbaşkanı Kararı ile özelleştirme kapsamına alındı. Stratejik hedefler doğrultusunda, Türkiye Elektrik İletim AŞ’nin (TEİAŞ) halka arz süreci 31 Aralık 2026’ya kadar uzatılırken, yedieminlik faaliyetlerine yönelik özelleştirme işlemlerinin de 2025 sonunda tamamlanması hedefleniyor.

Gelir ortaklığı, işletme hakkı devri ve diğer hukuki yöntemlerle sürdürülecek özelleştirme politikaları, Türkiye’nin piyasa ekonomisini daha da derinleştirmeye ve kamu kaynaklarının verimli kullanımına öncülük etmeye devam edecek.