Yeni Birlik Gazetesi
53,5496 %0.21
61,9315 %0.18
32,9827 %0.33
3.182.630 %-3.706
Yeni Birlik Gazetesi Ekonomi Fındığı tahtından edecek girişim: 20 kazla başladı, bölgenin yeni geçim kaynağı oldu

Fındığı tahtından edecek girişim: 20 kazla başladı, bölgenin yeni geçim kaynağı oldu

Ordu’da tarım ve hayvancılığı çeşitlendirmek amacıyla başlatılan projeler, üreticinin yüzünü güldürmeye devam ediyor. Özellikle kırsal kalkınmayı desteklemek için hayata geçirilen kaz yetiştiriciliği, sağlanan alım garantisi sayesinde bölge halkı için güvenli ve kârlı bir gelir kapısına dönüştü.

Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin sağladığı alım garantisi ve teknik destekle tarımsal üretimde yeni bir sayfa açan üreticiler, fındığa alternatif olarak kaz yetiştiriciliğine yöneliyor.

Ordu’da tarım ve hayvancılığı çeşitlendirmek amacıyla başlatılan projeler, üreticinin yüzünü güldürmeye devam ediyor. Özellikle kırsal kalkınmayı desteklemek için hayata geçirilen kaz yetiştiriciliği, sağlanan alım garantisi sayesinde bölge halkı için güvenli ve kârlı bir gelir kapısına dönüştü.

Sıfırdan Başlayan Başarı Hikayesi

Perşembe ilçesinde yaşayan 40 yaşındaki Adem Kütük, belediyenin sunduğu imkanları değerlendirerek kısa sürede büyük bir başarıya imza attı. Geçtiğimiz yıl 20 adet kaz ile üretime adım atan Kütük, belediyenin kurduğu kuluçkahane ve damızlık desteği sayesinde bir yıl içerisinde kaz varlığını 220’ye çıkardı. Kütük, elde ettiği verimin yüksekliğine dikkat çekerek, geleneksel yöntemlerin ötesine geçerek profesyonel bir üretim modeli kurduklarını belirtti.

Alım Garantisi Üreticiyi Cesaretlendiriyor

Üreticilerin en büyük çekincesi olan pazar sorununu ortadan kaldıran alım garantisi sistemi, sektörün büyümesinde kilit rol oynuyor. Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan kanatlı kesimhanesinin ücretsiz hizmet vermesi ve kuluçka merkezindeki yüksek verim oranları, yetiştiricilerin motivasyonunu artırıyor. Kütük, kuluçka süreçlerinde yüzde 80’in üzerinde bir başarı elde ettiklerini vurgulayarak, bu sistemin sürdürülebilir bir model olduğunu ifade etti.

Ordu Kazı Marka Yolunda

Fındık tarımının zahmetine karşılık kaz yetiştiriciliğinin daha bereketli ve düzenli bir gelir sağladığını dile getiren üreticiler, "Kars kazı" örneğinde olduğu gibi "Ordu kazı" markasını oluşturmayı hedefliyor. Bölgedeki restoran menülerine girmeye başlayan kaz eti, yerel halktan da yoğun talep görüyor. Adem Kütük, çiftliğine astığı teşekkür pankartıyla projenin başarısını özetlerken, hedeflerinin üretim kapasitesini daha da yukarılara taşımak olduğunu belirtti.