Yeni Birlik Gazetesi
İstanbul
Hafif yağmur
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
ANKARA
00:00:00
İkindi vaktine kalan
İSTANBUL
00:00:00
İkindi vaktine kalan
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Ekonomi Hayvancılık yapan gençlere devletten hibe: İşte şartlar

Hayvancılık yapan gençlere devletten hibe: İşte şartlar

Türkiye'de hayata geçen "Kırsalda Bereket Hayvancılığa Destek Projesi", genç ve kadın girişimcilere 2 yıl geri ödemesiz kredi ve 1 yıl boyunca 270 bin TL hibe desteği sunuyor. Proje kapsamında hayvancılık yapacaklar için önemli fırsatlar sağlanacak. Başvurular Hayvancılık Genel Müdürlüğü'nün internet sitesi üzerinden yapılacak.
Ekonomi

Türkiye'de hayata geçen "Kırsalda Bereket Hayvancılığa Destek Projesi", genç ve kadın girişimcilere 2 yıl geri ödemesiz kredi ve 1 yıl boyunca 270 bin TL hibe desteği sunuyor. Proje kapsamında hayvancılık yapacaklar için önemli fırsatlar sağlanacak. Başvurular Hayvancılık Genel Müdürlüğü'nün internet sitesi üzerinden yapılacak.

Türkiye’de kırmızı et üretimini artırmayı hedefleyen “Kırsalda Bereket Hayvancılığa Destek Projesi” genç ve kadın girişimcilere büyük fırsatlar sunmaktadır. Bu proje kapsamında hayvancılık sektörüne adım atacak olanlara önemli destekler sağlanacaktır.

Kimler Başvurabilir?

Proje, genç ve kadın girişimcileri hedeflemektedir ve başvuruda bulunacak adayların belirli şartları yerine getirmesi gerekmektedir. Başvuruların Hayvancılık Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sitesi üzerinden yapılması gerekmektedir.

Destekler Neleri İçeriyor?

Geri Ödemesiz Kredi: Proje kapsamında yer alacak olan girişimciler, Ziraat Bankası aracılığıyla geri ödemesiz kredi fırsatından yararlanabileceklerdir. Ayrıca, sübvansiyonlu kredi imkanı da sunulmaktadır. 

Hibe Desteği: Üreticilere aylık asgari ücret tutarında olmak üzere toplamda 270 bin TL'ye kadar hibe desteği sağlanacaktır. 

Sigorta Desteği: Hayvanlarını sigortalama imkanı sunularak, TARSİM üzerinden bir yıl boyunca sigortalı olmaları sağlanacaktır.


Başvuru Süreci Nasıl İşleyecek?

Başvurular, il/ilçe tarım ve orman müdürlüklerine belirlenen takvim çerçevesinde ve gerekli belgelerle birlikte yapılacaktır. Başvuru süreci 10 Şubat 2025 tarihinde başlayacak ve 28 Şubat 2025 tarihinde sona erecektir.

PROJEYE BAŞVURU ŞARTLARI

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gerçek kişiler,

TÜRKVET kayıt sistemine kayıtlı en fazla 200 büyükbaş hayvan kapasitesine sahip (Yeni işletme açarak projeye başvuran yetiştiricilerden de bu şart aranır) işletme sahipleri başvuru yapabileceklerdir.

Her yetiştirici yalnızca 1 (bir) işletmesi için başvuru yapabilecektir.

Aynı haneden sadece 1 (bir)  yetiştirici başvuru yapabilir.

Başvuru sahibi başvuru yaptığı işletmenin bulunduğu il/ilçe de ikamet etmek zorundadır. Veteriner Hekim, Ziraat/Gıda Mühendisleri ve muhtarlarda yeni işletme açarak projeye başvurabilir. Bu kişilerde sigorta şartı aranmaz.

Projeye kiralık işletme ile başvuracaklarda noter onaylı en az 3 yıllık kira sözleşmesi aranır.

Su kısıtı olan il/ilçelerimizde, Hayvansal Üretim Planlaması kapsamında yeni büyükbaş hayvan işletmesi açılamadığı için büyükbaş işletmesi olmayanlar yeni işletme açarak başvuramazlar. Ancak bu kişiler mevcut bir işletmeyi noter onaylı en az 3 yıllık kira sözleşmesi yaparak projeye başvurabilirler.

Kamu kurum ve kuruluşları, tüzel kişilikler, devlet memurları, on sekiz yaşından küçükler ve 5488 sayılı Kanun kapsamında cezalandırılmış olanlar bu projeye başvuramaz.

Uzman eller ve genç çiftçi projesinden yararlananlar bu projeye başvuramazlar.

 Yetiştiriciler bu projeden yalnızca bir kez yararlandırılır.

BAŞVURU YERİ VE ŞEKLİ

Başvurular il/ilçe tarım ve orman müdürlüklerine Hayvancılık Genel Müdürlüğünce belirlenen takvim çerçevesinde Ek (1) formu ve ekleri ile yapılır. 

Başvurular 10.02.2025 tarihinde başlayıp, 28.02.2025 mesai bitiminde sona erer.

Başvuru sahibi, il/ilçe tarım ve orman müdürlüğüne verdiği bilgi ve belgelerin doğru olduğunu, yanıltıcı bilgi vermediğini, uygulayacağı projeye esas iş planını kendisinin hazırladığını kabul ve taahhüt eder.

Başvuru sırasında değerlendirme formu (Ek 2) doldurulur. Formda beyan ettiği bilgileri doğrulayıcı belgeler başvuru sahibince il/ilçe tarım ve orman müdürlüklerine verilir.

İl/ilçe müdürlüklerince başvuran işletmelerde başvuru sayısı ile işletmedeki boş kapasitenin uygunluğu kontrol edilir.

Başvuruların Hayvancılık Proje Başvuru Sistemine girişleri il/ilçe müdürlüklerince yapılacaktır.

Başvuru süre sonunda tüm girişlerin bitmesine müteakip il/ilçe listeleri alınarak il müdürlüklerine gönderilir.

İl müdürlükleri belirtilen takvim doğrultusunda ildeki başvuru listesini alarak HAYGEM'e gönderir.

HAYGEM tarafından ülke genelinde yapılan başvurular puan sırasına göre listelenerek TİGEM' e gönderilir.

Hayvancılık Proje Başvuru Sistemi, kullanıma açılıncaya kadar il/ilçe müdürlüklerince aşağıdaki iş ve işlemler yapılır.

Başvuru süresince başvurular Ek-4 formuna kaydedilir.

Başvuruların il/ilçe müdürlüklerince listelenir.

İl/ilçe müdürlüklerince oluşturulan listeler il müdürlüklerince il listesi haline getirilerek HAYGEM' e gönderilir.

BAŞVURU ESNASINDA İSTENEN BELGELER

Başvuru formu

Nüfus Cüzdanı fotokopisi

Varsa Veteriner Hekim / Ziraat Mühendisi/Gıda Mühendisi diploma veya çıkış belgesi fotokopisi

Varsa Gazi/birinci derece şehit yakını/engelli olduğuna dair belge

Varsa başvuru sahibinin hayvancılık ile ilgili Eğitim Belgesi/Sertifika. Bu belge/sertifika Bakanlığın MEB, İŞKUR, KOSGEB ile birlikte düzenlediği hayvancılık konusunda alınmış olan eğitim sertifikası, mesleki yeterlilik belgesi ve/veya Üniversite/ Yüksekokullardan diploma veya çıkış belgesi olmalıdır. Üniversitelerin açmış olduğu kurs sonucu verilen belge/sertifika geçerli olmayıp, bu kurumlardan alınan diploma veya çıkış belgesi geçerlidir. Mesleki yeterlilik belgesi yetki alınmış tarımsal amaçlı örgütlerden veya yetkili kurumdan alınmış olmalıdır.

Varsa birinci derece tarımsal amaçlı örgüt üyeliği belgesi

BAŞVURULARIN DEĞERLENDİRİLMESİ

İl Müdürlüklerince hazırlanan başvuru sahiplerinin listeleri, Hayvancılık Genel Müdürlüğünce incelenir ve tüm ülkede yapılan başvurulara puan sıralaması yapılır. Projelerin değerlendirilmesi 100 puan üzerinden yapılır.

Uygulanacak projelerin hak sahibi sayısı ve yıllık bütçesi, başvuru sayıları göz önüne alınarak TİGEM tarafından belirlenir.

Puanların eşit olması halinde başvuru sahibi aşağıdaki sıraya göre önceliklendirilir.

Deprem Bölgesi veya Üretim Planlaması kapsamında Besi Bölgesi olarak planlanan illerde olması,

Kadın olması,

Doğum tarihine göre daha genç olması,

İşletmenin açılış tarihinin önce olması,

Başvuru sahibinin yaş hesaplamasında 31.12.2024 tarihi itibari ile doldurmuş olduğu yaş esas alınacaktır.  Genç kriterinden yararlanmak için 31.12.2024 tarihi itibarı ile 41 yaşından gün almamış olması gerekmektedir.

​Başvuru sahibinin hayvancılık ile ilgili Eğitim Belgesi/Sertifika: Bakanlığın MEB, İŞKUR, KOSGEB ile birlikte düzenlediği hayvancılık konusunda alınmış olan eğitim sertifikası, mesleki yeterlilik belgesi ve/veya Üniversite/ Yüksekokullardan diploma veya çıkış belgesi olmalıdır. Üniversitelerin açmış olduğu kurs sonucu verilen belge/sertifika geçerli olmayıp, bu kurumlardan alınan diploma veya çıkış belgesi geçerlidir. Mesleki yeterlilik belgesi yetki alınmış tarımsal amaçlı örgütlerden veya yetkili kurumdan alınmış olmalıdır.

HAYGEM tarafından oluşturulan puanlama sıralaması yapılmış liste, TİGEM'e gönderilir.

Bu talimatın ekinde bulunan kapasite raporu (Son 3 aylık tarihli) TİGEM tarafından haksahipliği yapılıp sözleşme imzalanmadan önce diğer evraklar ile beraber TİGEM tarafından talep edilir.

Hak sahibi olanların hayvanları alacağı fiyat ve teslimat yeri TİGEM tarafından belirlenerek kişilere duyurulur.

TİGEM tarafından dağıtım yapılan işletme ve hayvan listeleri Hayvancılık Genel Müdürlüğüne ve ilgili İl Müdürlüğüne bildirilir.

Başvuru sahiplerinin başvuru günündeki hayvan sayısı ve başvurduğu hayvan sayısı toplamı 20 baş ve altında olanlar aile işletmesi olarak değerlendirilir.

Başvuru sahibinin beyan ettiği evrakların gerçeğe aykırı olması ve/veya yanlış, eksik olması halinde başvuru değerlendirilmeye alınmaz.

Etçi ırk damızlık gebe düve dışında başka hayvan talepleri alınmayacaktır.

MUHABİR: Lerzan Özder
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *