Tokatlı çiftçiler, üst üste gelen doğal afetler nedeniyle erkenci kiraz sezonunu kayıplarla kapatıyor. Geçen yıl don felaketiyle sarsılan üreticiler, bu sezon ise aralıksız süren yağışların kurbanı oldu.
Ekonomi - Gazetebirlik
Tokat tarımında üst üste yaşanan olumsuzluklar, bölge ekonomisinin önemli gelir kaynaklarından biri olan kiraz üretimini vurdu. Özellikle Büyükyıldız beldesinde yoğunlaşan erkenci kiraz bahçeleri, son bir buçuk aydır etkisini yitirmeyen şiddetli yağışlar nedeniyle büyük zarar gördü. Çiftçiler, pazar değeri olan ürünlerin dalında çatlayarak kullanılamaz hale geldiğini belirtiyor.
Üst üste gelen talihsizlikler
Geçtiğimiz sezonu don olayı nedeniyle neredeyse hiç hasat yapamadan geçiren üreticiler, bu yıl da benzer bir hüsranla karşı karşıya. Bölgedeki çiftçilerden Alaattin Öncü, 65 ağaçlık bahçesindeki erkenci kirazların aşırı yağıştan dolayı tamamen yarıldığını ve ticari değerini kaybettiğini ifade etti. Öncü, ürünlerin tezgaha çıkacak durumda olmadığını belirterek, "Bir buçuk aydır yağan yağmurlar emeğimizi boşa çıkardı. Geçen yıl don vurdu, bu yıl yağmur patlattı. Erkenci kirazdan beklentimiz tamamen tükendi" şeklinde konuştu.
Geç hasat için umut sürüyor
Erkenci türlerde yaşanan bu ciddi kayba rağmen, bölgedeki geç hasat edilen kiraz çeşitleri için şu an itibarıyla bir risk öngörülmüyor. Üreticiler, hava koşullarının normale dönmesiyle birlikte sezonun geri kalanında benzer bir tabloyla karşılaşmamayı umut ediyor. Tarım uzmanları, iklim değişikliğinin yerel tarım üzerindeki etkilerinin giderek daha belirgin hale geldiğine dikkat çekerken, çiftçiler ise yaşadıkları ekonomik kaybın telafisi için destek bekliyor.