TCMB verilerine göre konut fiyatlarında yıllık bazda %32,3 artış yaşanırken, reel bazda daralma dikkat çekti. Üç büyük ilde yukarı yönlü hareket sürdü.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Mart 2025 dönemine ilişkin Konut Fiyat Endeksi (KFE) verilerini kamuoyuyla paylaştı. Ekonomik istikrarın sürdürülmesine yönelik kararlı adımların sürdüğü bu dönemde, konut piyasasında yukarı yönlü ivme devam etti.
Nominal Artış Güçlü: KFE 174’e Ulaştı
2023 baz yılı esas alınarak oluşturulan endekse göre, KFE değeri Mart ayında 174 seviyesine yükseldi. Aylık bazda %2’lik artış kaydeden endekste, yıllık bazda ise %32,3 oranında yükseliş dikkat çekti. Ancak bu yükselişe rağmen, enflasyondan arındırılmış reel değişim yıllık bazda %4,2 oranında azaldı. Bu durum, küresel ölçekte yaşanan maliyet artışlarının etkisine rağmen Türkiye'nin konut yatırımının cazibesini koruduğunu gösteriyor.
Mega Kentlerde Fiyat Artışı Devam Ediyor
İstanbul, Ankara ve İzmir gibi üç büyükşehirde konut fiyatlarındaki istikrarlı artış sürdü. Aylık bazda artış oranları şöyle gerçekleşti:
İstanbul: %2,5
Ankara: %1,9
İzmir: %3,8
Yıllık artış oranlarında ise başkent Ankara %38,6 ile başı çekerken, İzmir %32,5, İstanbul ise %30,7 oranında artışla dikkat çekti. Bu veriler, büyükşehirlerdeki talebin güçlü kaldığını ve konutun hâlâ en güvenilir yatırım aracı olarak tercih edildiğini ortaya koydu.