Bilecik’te geçtiğimiz yıl yaşanan büyük orman yangınının ardından küle dönen araziler, doğanın sürpriziyle ekonomik bir kazanç kapısına dönüştü. Bölgede yetişen ve fiyatı altınla yarışan kuzugöbeği mantarı, köylülerin yeni geçim kaynağı oldu.
Bilecik ve Sakarya hattında 2025 yılının Temmuz ayında meydana gelen, 140 bin hektarlık alanı etkisi altına alan büyük orman yangını, bölge halkı için büyük bir yıkım olmuştu. Ancak aradan geçen sürede doğa, yaralarını sararken köylülere de umut ışığı yaktı. Özellikle Osmaneli ilçesine bağlı Borcak, Büyükyenice ve Kızılöz köylerinde, yangın sonrası oluşan toprak yapısı ve yağışların etkisiyle kuzugöbeği mantarı bereketi yaşanıyor.
Gram altınla yarışan fiyatlar
Besin değeri yüksek olması ve yurt dışından yoğun talep görmesi nedeniyle kuzugöbeği mantarı, bölge ekonomisinde önemli bir yere sahip. Tazesinin kilogramı bin liradan alıcı bulan mantarın kurutulmuş halinin fiyatı ise 7 bin 500 liraya kadar ulaşıyor. Bu yüksek kazanç potansiyeli, köylüleri sabahın erken saatlerinde ormanlık alanlara çekiyor.
Yangın alanı mantar tarlasına döndü
Bölge sakinlerinden Recep Apak, yangın sonrası toprağın yapısının değiştiğini ve mantarın bu bölgelerde daha yoğun yetiştiğini ifade etti. Apak, "Yangın sırasında iş makinelerinin toprağı kabarttığı ve küllerin doğaya karıştığı alanlarda mantar adeta fışkırıyor. Bir günde 30 kiloya yakın ürün topladığım zamanlar oldu. Bu, doğanın bize sunduğu bir mucize gibi" şeklinde konuştu.
Mutfağın vazgeçilmezi haline geldi
Sadece ticari değeriyle değil, lezzetiyle de dikkat çeken kuzugöbeği, yöre halkının sofralarını da süslüyor. Apak, mantarın çok yönlü bir gıda olduğunu belirterek, "Soğanlı kavurmasından dolmasına, kaşarlı fırın yemeğinden yumurtalısına kadar her türlü tarifini yapıyoruz. Hem aile bütçemize katkı sağlıyoruz hem de bu şifalı lezzeti tüketiyoruz" dedi. Mart ayında başlayan ve Mayıs sonuna kadar sürmesi beklenen hasat dönemi, bölge halkı için orman yangınlarının yarattığı hüzünlü günlerin ardından gelen bir teselli oldu.