Yeni Birlik Gazetesi
53,7515 %0.1
62,1573 %0.08
32,7343 %-0.03
3.070.069 %0.426
Yeni Birlik Gazetesi Ekonomi Otomotiv dünyasında deprem: Ünlü lastik markalarına milyarlık ceza yağmuru

Otomotiv dünyasında deprem: Ünlü lastik markalarına milyarlık ceza yağmuru

Rekabet Kurumu, lastik sektöründeki kartelleşme iddialarına son noktayı koydu; fiyat politikalarından bayi kısıtlamalarına kadar kuralları ihlal eden markalar arasında en büyük ceza 1 milyar TL'yi aşan tutarla Brisa'ya kesildi.

Rekabet Kurumu, otomotiv lastiği sektöründe faaliyet gösteren üretici ve dağıtıcı firmalara yönelik yürüttüğü kapsamlı incelemeyi sonuçlandırdı. Soruşturma kapsamında rekabet kurallarına aykırı uygulamalar tespit edilen şirketlere toplam 3 milyar 633 milyon lira idari para cezası kesildi.

Söz konusu yaptırım, son yıllarda sektörel bazda verilen en yüksek para cezalarından biri olarak kayıtlara geçti.

ARAŞTIRMA SONUÇLANDI

Kurum tarafından yapılan değerlendirmelerde, bazı şirketlerin fiyatlama süreçlerinde uyumlu hareket ettiği, bayilik sistemlerinde rekabeti sınırlandıran uygulamalara başvurduğu ve iş gücü piyasasında rekabet kurallarına aykırı davranışlar sergilediği belirlendi.

Elde edilen bulgular doğrultusunda çok sayıda firmaya idari para cezası uygulanmasına karar verildi.

EN YÜKSEK CEZA BRİSA'YA

Soruşturma kapsamında en yüksek yaptırım 1 milyar 19 milyon lira ile Brisa'ya verildi. Şirketi 672 milyon liralık ceza ile Goodyear izledi.

Listede yer alan diğer firmalara verilen cezalar ise şöyle sıralandı:

• Continental: Yaklaşık 397 milyon lira

• Petlas: Yaklaşık 397 milyon lira

• Hankook: 361 milyon lira

• Pirelli: 292 milyon lira

• Prometeon: 206 milyon lira

• Michelin: 185 milyon lira

SEKTÖRDE DENGELERİ ETKİLEYEBİLİR

Uzmanlar, Rekabet Kurumu'nun aldığı kararın sektördeki ticari uygulamalar üzerinde önemli etkiler yaratabileceğine dikkat çekiyor. Özellikle fiyatlandırma süreçleri, bayi ilişkileri ve insan kaynakları politikalarında daha sıkı denetim ve uyum süreçlerinin gündeme gelmesi bekleniyor.

SON YILLARIN EN YÜKSEK CEZALARINDAN BİRİ

Toplam 3 milyar 633 milyon liraya ulaşan yaptırım tutarı, Rekabet Kurumu'nun son dönemde tek bir sektöre yönelik verdiği en yüksek para cezaları arasında yer aldı. Kararın ardından gözler, şirketlerin izleyeceği hukuki süreçlere ve sektörün yeni dönemdeki rekabet dinamiklerine çevrildi.