Dünya Çay Günü, Türkiye'nin çay başkenti Rize'de geleneksel yöntemlerle yapılan hasat etkinliğiyle kutlandı. Çay Çarşısı'nda bir araya gelen üreticiler, sezonun ilk ürünlerini örgü sepetlere doldurarak bereketli bir dönem diledi.
Ekonomi kategorisinde Gazetebirlik takipçileri için derlediğimiz haberin detayları şöyle
Hasat ve kutlama bir arada
Her yıl 21 Mayıs tarihinde kutlanan Uluslararası Dünya Çay Günü, bu yıl Rize'de çay sezonunun açılışıyla eş zamanlı gerçekleşti. Dev çay bardağı figürüyle dikkat çeken Çay Çarşısı'nda düzenlenen etkinlikte, katılımcılar modern makineler yerine geleneksel yöntemlerle çay toplama deneyimi yaşadı.
Üreticiye kalite çağrısı
Etkinlikte söz alan ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim, hasat döneminin özel bir güne denk gelmesinin sektör için büyük bir motivasyon kaynağı olduğunu belirtti. Alim, üreticilere seslenerek, "Kampanyamız oldukça verimli bir başlangıç yaptı. Üreticilerimizden beklentimiz, çaylarını yabancı maddelerden arındırılmış, kaliteli ve standartlara uygun şekilde toplamalarıdır. Bilinçli üreticilerimizle bu sezonu en verimli şekilde geçirmeyi hedefliyoruz" dedi.
Bilimsel destekle sürdürülebilir tarım
Çay üretiminde verimliliği artırmak adına yürütülen akademik çalışmalara değinen RTEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mete Avcı ise sürdürülebilirliğin önemine vurgu yaptı. Avcı, "Üniversite olarak çapalama, gübreleme ve işleme teknikleri üzerine yoğun bilimsel araştırmalar yürütüyoruz. Sadece siyah çay değil, farklı çay türlerinin üretimi konusunda da üreticilerimize eğitimler vererek sektörel yetkinliği artırmayı amaçlıyoruz" ifadelerini kullandı.
Konuşmalar, Türk çayının mimarı Zihni Derin'in rahmetle anılması ve yeni sezonun tüm paydaşlara bereket getirmesi temennisiyle sona erdi.