Yeni Birlik Gazetesi
53,4810 %-0.01
61,8172 %0.15
32,8998 %-0.09
3.302.255 %-2.945
Yeni Birlik Gazetesi Ekonomi Sanayi çarklarında alarm zilleri: Yüzde 0,8’lik daralma büyümenin geleceğini tehdit ediyor

Sanayi çarklarında alarm zilleri: Yüzde 0,8’lik daralma büyümenin geleceğini tehdit ediyor

Türkiye ekonomisi 2026 yılının ilk çeyreğinde yüzde 2,5 oranında bir büyüme performansı sergilese de, Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, bu tablonun arkasındaki yapısal sorunlara dikkat çekti.

Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç, 2026 yılı ilk çeyrek büyüme verilerini mercek altına alarak, sanayi sektöründeki gerilemenin sürdürülebilir ekonomi için ciddi bir risk barındırdığı uyarısında bulundu.

Türkiye ekonomisi 2026 yılının ilk çeyreğinde yüzde 2,5 oranında bir büyüme performansı sergilese de, Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, bu tablonun arkasındaki yapısal sorunlara dikkat çekti. Ardıç, büyüme rakamlarının genel bir artışa işaret etmesine rağmen, sanayi sektöründeki yüzde 0,8’lik daralmanın "niteliksel bir zafiyet" göstergesi olduğunu belirtti.

Üretim ve yatırımda ivme kaybı

ASO üyelerinden ve sahadan gelen verilerin üretim kapasitesindeki yavaşlamayı doğruladığını ifade eden Ardıç, sanayi sektörünün geçtiğimiz yılın son çeyreğinde başlayan ivme kaybının 2026’nın ilk üç ayında somut bir küçülmeye dönüştüğünü vurguladı. Ardıç, bu durumun sadece bugünü değil, orta vadeli rekabet gücünü de olumsuz etkilediğini dile getirdi.

Yatırım iştahı yerini temkinliliğe bıraktı

Sermaye oluşumundaki büyüme hızının yüzde 3 seviyelerine kadar gerilemesi, sanayicinin yeni yatırım yapma konusundaki isteksizliğini gözler önüne seriyor. Özellikle sermaye malı üreten sektörlerde hissedilen bu yavaşlama, sanayi ekosisteminin gelecekteki üretim potansiyelini kısıtlayan bir faktör olarak öne çıkıyor.

İhracatta kritik düşüş: Telafisi zor olabilir

Dış ticaret verilerindeki yüzde 12,7’lik ihracat kaybını "güçlü bir negatif sinyal" olarak nitelendiren Ardıç, küresel talepteki durgunluk, jeopolitik riskler ve maliyet baskılarının ihracatçıları köşeye sıkıştırdığını belirtti. İthalattaki sınırlı azalmanın ihracattaki büyük düşüşü dengeleyemediğini ifade eden ASO Başkanı, bu durumun cari açık üzerinde baskı oluşturabileceği konusunda uyardı.

Fiyat istikrarı üretimle dengelenmeli

Ekonomi yönetiminin önceliklerini belirlerken dezenflasyon süreci ile reel sektörün ihtiyaçları arasında hassas bir denge kurması gerektiğini savunan Ardıç, şu ifadelerle çağrıda bulundu:

"Fiyat istikrarı ile üretim ekonomisi birbirinin alternatifi değil, birbirini tamamlayan unsurlardır. Dezenflasyon çabaları, sanayicinin üretim iştahını kıran veya yatırımları erteleten bir yapıya bürünmemelidir. Rekabet gücümüzü korumak ve ihracat pazarlarındaki kayıpları önlemek için üretim odaklı destek mekanizmaları ivedilikle devreye alınmalıdır."