İstanbul Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi, 17 Eylül günü sadece bir etkinlik değil, bir farkındalık hareketine ev sahipliği yaptı. QNB Türkiye, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Habitat Derneği iş birliğiyle yürütülen “Su ile Hayata” projesi, yüzlerce çocuğu suyun değeriyle tanıştırdı.
200’den fazla çocuk, gün boyunca gerçekleşen atölyeler, sahne gösterileri ve deneyimsel oyunlarla su döngüsünü, su tasarrufu yöntemlerini ve doğadaki etkilerini uygulamalı şekilde öğrendi. Su Filtreleme, Suyun Serüveni, Deniz Atıklarından Sanat gibi interaktif etkinliklerle çocuklar sadece eğlenmekle kalmadı; su bilinci konusunda güçlü bir farkındalık kazandı.
Çocuklar için değil, çocuklarla birlikte bir dönüşüm hareketi
Etkinlikte, QNB Türkiye Genel Müdürü Ömür Tan, Sürdürülebilirlik Komitesi Başkanı Yeliz Ataay Arıkök, UNDP Türkiye İklim Değişikliği ve Çevre Portföy Yöneticisi Meral Mungan Arda, Habitat Derneği İcra Kurulu Başkanı Bora Caldu ve projeye özel destek veren oyuncu Kaan Urgancıoğlu da yer aldı.
Konuşmalarda ortak vurgu açıktı: çocuklar sadece geleceğin değil, bugünün karar vericileri. Suyun korunması için küçük yaşta geliştirilen alışkanlıklar, sürdürülebilir bir toplumun temelini oluşturuyor. Özellikle su tasarrufu, su israfının önlenmesi ve doğal kaynakların korunması gibi temalar çocuklara erken yaşta aktarılıyor.
20 şehirde 3.600 çocuğa ulaşan güçlü bir eğitim ağı
“Su ile Hayata” projesi, sadece bir günlük festivalle sınırlı değil. Afyon, Trabzon, İzmir, Diyarbakır gibi Türkiye’nin dört bir yanındaki şehirlerde, 69 gönüllü eğitmen ile yürütülen saha eğitimleri sayesinde 3.600’den fazla çocuk birebir eğitim aldı. Yağmur suyu hasadı, ev içi tasarruf yöntemleri ve su filtreleme teknikleri gibi konular, çocukların günlük yaşamlarına entegre edebileceği şekilde anlatılıyor.
Eğitimler sadece okullarla sınırlı değil. Sevgi Evleri’nde düzenlenen özel oturumlar ve www.suilehayata.comadresinden sunulan dijital içeriklerle öğrenme süreci sürekli kılınıyor. QNB Türkiye’nin “Minik Eller Büyük Hayaller”sosyal sorumluluk platformu çatısı altında yürütülen proje, çevresel sürdürülebilirlikte çocukları aktif rol sahibi haline getiriyor.
Su bilinci, sadece çevresel değil; toplumsal bir sorumluluk
Festivalin özel konuğu oyuncu Kaan Urgancıoğlu, sahnede yaptığı konuşmasında suyun hayatın özü olduğuna vurgu yaptı:
“Musluktan akan suyu çoğu zaman sorgulamıyoruz. Ama dünyada milyonlarca çocuk temiz suya ulaşamıyor. O yüzden su tasarrufu küçük değil, hayati bir adım. Bu çocukların gözlerindeki umut, geleceğe dair en büyük güvencemiz.”
QNB Türkiye Genel Müdürü Ömür Tan ise projenin önemini şu sözlerle ifade etti:
“Su bilinci kazandırmak, sadece çevreci bir hareket değil; aynı zamanda toplumsal bir sorumluluk. Net Sıfır vizyonumuz doğrultusunda bu tür projelerle hem doğaya hem de gelecek nesillere yatırım yapıyoruz.”
Net Sıfır hedefi çocukların adımlarıyla şekilleniyor
QNB Türkiye, 2050 yılına kadar Net Sıfır emisyon hedefiyle yol alırken, bu stratejiyi sadece enerji ve üretim alanında değil; toplumsal farkındalık düzeyinde de inşa ediyor. “Su ile Hayata” projesi, bu hedefin çocuklarla şekillenen bir bileşeni.
Çocuklara kazandırılan her su tasarrufu alışkanlığı, her doğayı koruma refleksi, bireylerden topluma yayılan bir dönüşüm yaratıyor. Bugün bir çocuğun elindeki damlalıkla başlattığı bu yolculuk, yarın kuraklıkla mücadelede kilit rol oynayacak bir davranış biçimine dönüşüyor.
Suyun geleceği, bugün atılan bu küçük adımlarda saklı.