Yeni Birlik Gazetesi
53,0533 %-0.2
60,9391 %-0.19
32,5661 %-0.75
3.662.943 %1.5
Yeni Birlik Gazetesi Ekonomi Toprağın bereketi Yatağan'da hasada dönüştü: Salep üretiminde Türkiye ikincisi Muğla'dan dev hamle

Toprağın bereketi Yatağan'da hasada dönüştü: Salep üretiminde Türkiye ikincisi Muğla'dan dev hamle

Bölgenin tarımsal gücünü gözler önüne seren etkinlikte, Türkiye'nin salep üretimindeki stratejik konumu bir kez daha tescillendi. Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün öncülüğünde, Bozarmut Mahallesi'nde üretici Volkan Uygun'un tarlasında düzenlenen özel etkinlik, bölge çiftçilerini bir araya getirdi.

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü, Muğla'nın Yatağan ilçesinde geleneksel bir hasat şöleniyle kutlandı. Bölgenin tarımsal gücünü gözler önüne seren etkinlikte, Türkiye'nin salep üretimindeki stratejik konumu bir kez daha tescillendi.

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün öncülüğünde, Bozarmut Mahallesi'nde üretici Volkan Uygun'un tarlasında düzenlenen özel etkinlik, bölge çiftçilerini bir araya getirdi. Dünya Çiftçiler Günü'nün coşkusunun yaşandığı tarlada, hem hasat yapıldı hem de Muğla'nın tarımsal vizyonu masaya yatırıldı.

Yatağan'ın tarımsal üretimdeki ağırlığı

Etkinlikte söz alan İl Tarım ve Orman Müdürü Seyfettin Baydar, Yatağan'ın Muğla tarımı içindeki kritik rolüne dikkat çekti. İlçenin 209 bin dekarlık geniş bir tarım arazisine sahip olduğunu belirten Baydar, bu alanın Muğla genelinin yüzde 11'ine tekabül ettiğini vurguladı. 3 bin 259 kayıtlı çiftçinin faaliyet gösterdiği ilçede zeytinden yem bitkilerine, buğdaydan çileğe kadar geniş bir ürün yelpazesiyle yüksek verim elde ediliyor.

Salep üretiminde Türkiye'nin parlayan yıldızı

Muğla'nın salep üretimindeki başarısı, rakamlara da yansıyor. Toplam 119 dekarlık alanda gerçekleştirilen üretimle 34 tonluk bir kapasiteye ulaşan Muğla, Türkiye genelinde yüzde 17'lik payla ikinci sırada yer alıyor. İl Müdürü Baydar, bu başarının yaklaşık yüzde 42'sinin tek başına Yatağan ilçesinden sağlandığının altını çizdi.

Biyolojik çeşitlilik ve gelecek vizyonu

Ekonomik değerinin yanı sıra kültürel bir miras olarak da görülen salep için bu yıl bin 92 kilogram yumru dikimi yapıldı. Üretimin sürdürülebilirliğini sağlamak adına Doğa Koruma ve Milli Parklar ekipleriyle koordineli çalıştıklarını belirten yetkililer, biyolojik çeşitliliğin korunması için gerekli tüm tedbirlerin titizlikle uygulandığını ifade etti. Muğla, bu adımlarla hem üreticisini destekliyor hem de doğayı koruyarak geleceğe yatırım yapıyor.