Yeni Birlik Gazetesi
52,9388 %-0.12
61,2947 %-0.24
32,4771 %-0.23
3.559.041 %-0.076
Yeni Birlik Gazetesi Ekonomi Türkiye ve Litvanya'dan dev ekonomik hamle: Ticaret hacmi ikiye katlanacak

Türkiye ve Litvanya'dan dev ekonomik hamle: Ticaret hacmi ikiye katlanacak

İstanbul, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri yeni bir boyuta taşıyacak kritik bir zirveye ev sahipliği yaptı. Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Litvanya Ekonomi ve İnovasyon Bakanı Edvinas Grikšas'ın başkanlığında düzenlenen Türkiye-Litvanya 2’nci Dönem JETCO Toplantısı, stratejik iş birliği alanlarını belirleyen önemli bir protokole sahne oldu.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İstanbul'da bir araya geldiği Litvanyalı mevkidaşı ile iki ülke arasındaki ticaret hedeflerini revize ederek, mevcut 1,1 milyar dolarlık hacmi 2 milyar dolara taşıyacak yol haritasını imzaladı.

İstanbul, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri yeni bir boyuta taşıyacak kritik bir zirveye ev sahipliği yaptı. Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Litvanya Ekonomi ve İnovasyon Bakanı Edvinas Grikšas'ın başkanlığında düzenlenen Türkiye-Litvanya 2’nci Dönem JETCO Toplantısı, stratejik iş birliği alanlarını belirleyen önemli bir protokole sahne oldu.

Yeni dönemde ticaret hacmi hedefi 2 milyar dolar

Toplantı sonrası açıklamalarda bulunan Bakan Bolat, 2025 yılı itibarıyla 1,1 milyar dolar seviyesinde seyreden ikili ticaret hacmini, önümüzdeki dönemde 2 milyar dolara ulaştırmayı hedeflediklerini vurguladı. Bu hedefe ulaşmak için yoğun bir çalışma temposu içerisine gireceklerini belirten Bolat, özellikle savunma sanayii, yenilenebilir enerji, bilişim teknolojileri ve müteahhitlik gibi stratejik sektörlerde yatırımcıları teşvik edeceklerini ifade etti.

Savunma sanayiinde ortak vizyon

İki ülke arasındaki iş birliğinin sadece ticaretle sınırlı kalmayacağını belirten Bolat, savunma sanayiindeki tamamlayıcı yetkinliklere dikkat çekti. Litvanya heyetinin SAHA-2026 Fuarı'na katılımının bu alandaki kararlılığın bir göstergesi olduğunu söyleyen Bakan, "Savunma sanayiinde yenilikçiliği teşvik ederek, kritik sektörde kalıcı bir güven ortamı tesis etmeyi amaçlıyoruz" dedi.

Turizm ve ulaşımda güçlü bağlar

Ekonomik iş birliğinin yanı sıra beşerî ve kültürel bağların da güçlendirileceğini belirten Bolat, Türk Hava Yolları'nın haftalık 14 uçuşunun turizm rakamlarına doğrudan yansıdığını hatırlattı. 2025 yılında 307 bin Litvanyalı misafiri ağırlayan Türkiye'nin, bu etkileşimi daha da artırmayı hedeflediği belirtildi.

AB ile entegrasyon ve yeşil dönüşüm

JETCO Protokolü kapsamında sadece ikili ilişkiler değil, Avrupa Birliği çerçevesindeki iş birliği alanları da masaya yatırıldı. Gümrük Birliği'nin modernizasyonu, yeşil dönüşüm ve dijital ekonomi gibi başlıkların öncelikli olduğunu belirten Bolat, Litvanya'nın gelecek yıl üstleneceği AB Konseyi dönem başkanlığının, iki ülke arasındaki iş birliğini daha da ileri bir seviyeye taşıyacağına inandıklarını sözlerine ekledi.