İstanbul
Açık
1°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi Genel Karayollarında levha sadeleştirme süreci tamamlandı: 58 bin 246 trafik levhası kaldırıldı

Karayollarında levha sadeleştirme süreci tamamlandı: 58 bin 246 trafik levhası kaldırıldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, karayollarında hız sınırlarını belirleyen trafik işaretlerinde sadeleştirme ve standartlaşma amacıyla yürütülen çalışmaların tamamlandığını açıkladı. Bakan Uraloğlu, Karayolları Genel Müdürlüğünün sorumluluk alanında toplam 58 bin 246 trafik levhasının kaldırıldığını, böylece 68 bin 579 kilometrelik yol ağında planlanan tüm düzenlemelerin tamamlandığını bildirdi.

MUHABİR: Metin Aslanboğa

Ülke genelinde hız sınırı uygulamalarında karmaşayı azaltmak ve sürücüler için daha anlaşılır bir trafik ortamı oluşturmak amacıyla hayata geçirilen çalışmaların, “Karayollarındaki Hız Sınırlama Uygulamalarında Yeknesaklık” konulu Cumhurbaşkanlığı Genelgesi çerçevesinde yürütüldüğünü hatırlatan Bakan Uraloğlu, genelgenin 16 Ağustos 2025 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlandığını belirtti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı arasında imzalanan protokol doğrultusunda yürütülen süreçte, trafik işaret levhalarının “mümkün olduğu kadar az fakat gerektiği kadar çok olmalıdır” ilkesi esas alınarak standardize edildiğini ifade eden Uraloğlu, bu yaklaşımın hem sürüş güvenliğine hem de algı bütünlüğüne katkı sağladığını vurguladı.

Öncelikli güzergâhlarda çalışmalar erken tamamlandı

Karayolları Genel Müdürlüğünün sorumluluk alanındaki uygulamalara ilişkin detayları paylaşan Bakan Uraloğlu, ilk etapta yıllık ortalama günlük trafiği 10 bin ve üzeri olan devlet ve il yollarının ele alındığını söyledi. Bu kapsamda toplam 14 bin 590 kilometrelik yol ağında yürütülen çalışmaların 31 Ağustos itibarıyla tamamlandığını belirten Uraloğlu, bu aşamada 19 bin 61 levha üzerinde düzenleme yapıldığını kaydetti.

35 binden fazla hız levhasının uygulaması sona erdi

İkinci aşamada ise 1 Eylül itibarıyla kalan 53 bin 989 kilometrelik yol ağında bölge müdürlükleri aracılığıyla çalışmaların başlatıldığını aktaran Uraloğlu, sürecin tamamlanmasıyla birlikte önemli bir sadeleştirme sağlandığını ifade etti. Buna göre kaldırılan 58 bin 246 levhanın yüzde 60’ına karşılık gelen 35 bin 247 hız levhasının uygulaması tamamen sonlandırıldı.

Bakan Uraloğlu, yapılan düzenlemelerle birlikte Türkiye genelinde karayollarında hız sınırı işaretlemelerinde yeknesaklığın sağlandığını, sürücülerin daha net ve anlaşılır yönlendirmelerle karşılaşacağını ve uygulamanın trafik güvenliğine uzun vadede olumlu katkı sunacağını belirtti.