Tarım ve Orman Bakanlığı’nın vizyoner politikaları doğrultusunda, Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği (TÜKETBİR), kırmızı et üretiminde devrim niteliğinde bir adım atıyor. Ülkemizde etçi ırk hayvan varlığını artırmak ve dışa bağımlılığı minimize etmek amacıyla, Güney Amerika’dan gebe ve gebe olmayan etçi ırk düve ithalatı gerçekleştirilecek.
Yerli üreticiyi desteklemeyi ve hayvancılıkta sürdürülebilirliği esas alan bu stratejik hamle, hem kırmızı et arzını güvence altına alacak hem de Türkiye’nin hayvancılıkta kendi kendine yeterli hale gelmesine katkı sunacak.
HEDEF: SÜRDÜRÜLEBİLİR KIRMIZI ET ÜRETİMİ
TÜKETBİR tarafından üye birliklere gönderilen resmi yazıda, projenin temel amacının Türkiye genelinde etçi ırk hayvan sayısını artırmak ve bu hayvanların yine etçi ırklarla tohumlanmasıyla kalıcı verimlilik sağlamak olduğu vurgulandı. Böylece, kırmızı ette sürdürülebilir bir üretim modeli inşa edilmesi hedefleniyor.
Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Toplam hayvan varlığı içinde etçi ırkların payını artırmak amacıyla Güney Amerika’dan gebe ve gebe olmayan düve ithalatı yapılacaktır. Ön talepler toplanacak, değerlendirme sonucuna göre tahsisatlar yapılacaktır.”
DAĞITIM STRATEJİK OLARAK BELİRLENEN BESİ HAVZALARINA YAPILACAK
İthal edilecek hayvanların dağıtımı, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın üretim planlaması çerçevesinde belirlenen "Besi Havzaları"na yapılacak. Bu adım, bölgesel kalkınmayı desteklerken kaynakların etkin kullanımını da sağlayacak.
Başvuru Koşulları:
Gerçek ve tüzel kişiler başvuru yapabilecek.
Daha önce “Kırsala Destek, Hayvancılığa Bereket” projesine başvurmuş üreticiler bu programdan yararlanamayacak.
Ön başvurular için herhangi bir alt ya da üst limit bulunmuyor.
Başvurular, dilekçe ve kapasite raporu ile yapılacak.
Son başvuru tarihi: 15 Mayıs Perşembe – Mesai bitimi.