İstanbul
Az bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi Genel Yüzlerce İnsanın İşkence Gördüğü Deylizor Hapishanesinden Görüntüler!

Yüzlerce İnsanın İşkence Gördüğü Deylizor Hapishanesinden Görüntüler!

Suriye'de bulunan Deylizor hapishanesinin görüntülerine ulaşıldı. İşte yüzlerce insanın işkenceye maruz kaldığı, acı dolu çığlıkların yankılandığı ve insanlık dışı uygulamaların yaşandığı o hapishanenin görüntüleri. İ

Deyrizor Merkezi Hapishanesi, dışarıdan bakıldığında terkedilmiş bir yapı gibi görünse de, yaklaşık bir ay öncesine kadar bu yapının duvarları arasında, aralarında kadınlar ve çocukların da bulunduğu binlerce insan acı içinde yaşamaktaydı. Bu kişiler, yıllarca süren kötü muamele ve işkencelere maruz kalmış, insani haklardan yoksun bir dünyada hapis tutulmuştu.

İçişleri Bakanlığı’na bağlı önemli bir merkez

Baas rejiminin en büyük hapishanelerinden biri olan Deyrizor Merkezi Hapishanesi, bir zamanlar rejimin İçişleri Bakanlığı’na bağlı önemli bir merkezdi. Ancak günümüzde, duvarlarında "Yıkım, karanlık ve ölüm" yazılı bu yapının, içindeki insanlık dışı şartları ve işkenceyi simgelediği açıkça görülüyor. Hapishanenin her köşesinde Baas rejiminin simgeleri yer alırken, yapının durumu giderek harabe haline gelmiş. İçerideki çürümüş polis araçları, yanmış ranzalar ve is kaplı duvarlar, hapishanenin vahim durumunu gözler önüne seriyor. Hücreler ve koğuşlar ise adeta çöplüğe dönmüş durumda.

İşkencelere maruz kaldılar!

Baas rejiminin 8 Aralık'ta çökmesinin ardından, Deyrizor Merkezi Hapishanesi’nde tutuklu bulunan binlerce kişi serbest bırakıldı. Bu tutuklulardan biri olan Basil Kuveyhi, 88 gün boyunca hapishanede kaldıktan sonra yaşadıklarını anlattı. Kuveyhi, rejim güçlerinin kendilerine uyguladığı kötü muameleyi detaylı bir şekilde paylaştı. Göz yaşartıcı gazlarla baskı yapıldığını, çok sayıda tutuklunun işkenceye tabi tutulduğunu belirten Kuveyhi, "Sakat ve yaşlı insanlara dahi saygı gösterilmedi, koridorlarda sürüklendiler. Tuvalete gitmeleri yasaklandı, bazılarına ateş açıldı ve yaralandılar" diyerek hapishanedeki zulmü aktardı.

en acı hatıra

Deyrizor Merkezi Hapishanesi'nin karanlık geçmişi ve burada yaşanan insanlık dramı, bölgenin en acı hatıralarından biri olarak hafızalara kazındı. Bu olayların ardından, adaletin sağlanması ve sorumluların hesap vermesi gerektiği vurgulanıyor.