İstanbul
Parçalı bulutlu
9°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi Güncel Sömürgecilik sonrası hafızadan geleceğe: Mustafa Batıbeniz’den etkileyici bir sergi

Sömürgecilik sonrası hafızadan geleceğe: Mustafa Batıbeniz’den etkileyici bir sergi

Mustafa Batıbeniz’in Kıbrıs’ın sömürgecilik sonrası hafızasından ilhamla yarattığı “Sömürgecilik Sonrası İnsansıları” sergisi, sinema, mimari ve modadan beslenen hibrit figürlerle kimlik, beden ve hafıza kavramlarını sorguluyor. ARUCAD Art Space’te açılan sergi, 31 Ocak 2026’ya kadar ziyaretçilerini bekliyor.

MUHABİR: Sema Sezen

Kıbrıs’ın çok katmanlı tarihsel hafızasını alternatif bir evrende kurgulayan sanatçı Mustafa Batıbeniz’in yeni sergisi “Sömürgecilik Sonrası İnsansıları” (Post-Colonial Humanoids), Lefkoşa’nın yenilikçi galerisi ARUCAD Art Space’te kapılarını açtı. Sergi, 31 Ocak 2026’ya kadar görülebilecek.

Mimar, fotoğrafçı, illüstratör ve öğretim görevlisi kimliklerini bir araya getiren Mustafa Batıbeniz, bu kişisel sergisinde disiplinlerarası üretimlerini etkileyici bir kurgu altında birleştiriyor. “Sömürgecilik Sonrası İnsansıları”, Kıbrıs’ın sömürgecilik sonrası belleğinden yola çıkarak, hayali bir evrende yaşayan hibrit varlıklar yaratıyor. Sinema, mimari ve modadan ilhamla biçimlenen bu figürler; beden, kimlik ve hatırlama kavramlarını sorgularken, post-insan bir geleceğin olasılıklarını da sanatın diliyle tartışmaya açıyor.

Retro-fütüristik Bir Estetik, Tekinsiz Bir Atmosfer

Sergide yer alan figürler; mutasyon geçirmiş bedenleri, mimariyle bütünleşen formları ve arada kalmış varoluşlarıyla dikkat çekiyor. Batıbeniz’in çizdiği bu hayali evren, izleyiciyi hem tanıdık hem de yabancı gelen bir estetiğe davet ediyor. Hiperreal, sürreal ve çocuksu mekânların iç içe geçtiği anlatı, Freud’un “tekinsiz” (Unheimlich) kavramı ile Victor Turner’ın “liminalite” teorisi arasında dolaşan bir deneyim alanı yaratıyor.

Sanatçı bu yapıyla yalnızca kişisel bir anlatı sunmakla kalmıyor; aynı zamanda Kıbrıs’ın tarihsel katmanlarını evrensel bir post-modern mitolojiye dönüştürüyor. Makine, ev ve insan arketiplerinin birleştiği bu anlatı dünyası, nostalji ile rahatsızlık arasında salınan çarpıcı bir estetik sunuyor.

ARUCAD Art Space’te 31 Ocak’a Kadar Açık

Arkın Yaratıcı Sanatlar ve Tasarım Üniversitesi’nin (ARUCAD) çağdaş sanat odaklı galerisi ARUCAD Art Space’te yer alan sergi, pazartesiden cumaya 09.00-18.00, cumartesi günleri ise 09.00-13.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.

“Sömürgecilik Sonrası İnsansıları”, yalnızca bir sanat sergisi değil; tarih, kimlik ve gelecek üzerine derin bir düşünme alanı sunuyor. Sanatseverler için kaçırılmaması gereken özgün bir deneyim.