Yeni Birlik Gazetesi Gündem Ahbap derneği’ndeki 80 milyon liralık trafik ne? Asistan yeliz kaya detayı ortaya çıktı

Ahbap derneği’ndeki 80 milyon liralık trafik ne? Asistan yeliz kaya detayı ortaya çıktı

Ahbap Derneği'ne yönelik başlatılan "kara para" soruşturmasında gözaltına alınan Haluk Levent, emniyetteki 6 sayfalık ifadesinde operasyonun bilinçli bir süreç olduğunu öne sürerek, siyasi isimlerin tutanağa geçirilmemesi üzerine susma hakkını kullandığını belirtti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Ahbap Derneği’ne yönelik yürütülen "para aklama" soruşturması kapsamında gözaltına alınan dernek başkanı ve ünlü sanatçı Haluk Levent, emniyetteki sorgusunun ardından 23 kişiyle birlikte adliyeye sevk edildi. Emniyetteki 6 sayfalık sorgusunda "etkin pişmanlık" hükümlerinden faydalanmayı reddeden Levent’in, dernek hesaplarındaki para trafiğinden borsa zaafına, engellenen tapu devirlerinden emniyette yaşanan "siyasi isim" krizine kadar pek çok konuda çarpıcı açıklamalarda bulunduğu öğrenildi.

"Yolsuzluk Değil, Usulsüzlük Yaptım"

Sorgusunda finansal süreçleri yönetmekte zorlandığını açık yüreklilikle dile getiren Haluk Levent, kişisel borçları nedeniyle Ahbap’a ait bazı evrakları kullandığını itiraf etti. Sanatçı ifadesinde şu sözlere yer verdi:

"Haluk Levent olarak ben ne kendimi ne etrafımı ne de işlerimi maalesef doğru dürüst yönetemedim. Ahbap çeklerini ve senetlerini kimi yerlerde teminat olarak kullandım ve yüksek miktarda borçlandım. Bunun adına usulsüzlük diyebilirsiniz ama asla yolsuzluk diyemezsiniz. Bu yılın sonuna kadar usulsüz görünen her şeyi dernek defterlerine kaydederek düzeltme yolundaydım ancak buna izin verilmedi."

Finansal sıkışıklığının arkasında borsa bağımlılığı olduğunu da gizlemeyen Levent, deprem döneminin yarattığı ekonomik yükün kendisini daha fazla risk almaya ve borsada işlem yapmaya sürüklediğini belirtti. Ancak derneğin tek kuruşuna bile dokunmadığının altını çizdi.

80 Milyon Liralık Hesap Trafiği ve Bloke Edilen Tapular

Soruşturmanın odağında yer alan asistanı Yeliz Kaya’nın hesaplarındaki 80 milyon liralık hareketliliğe de açıklık getiren Levent, bu paranın kendi kişisel bütçesi olduğunu savundu. Kendi adına banka hesabı kullanmadığını, Yeliz Kaya’nın Vakıfbank ve Halkbank hesaplarını bizzat kendisinin yönettiğini belirten ünlü şarkıcı, operasyonun zamanlamasına dikkat çekti:

"Ahbap Derneği'ne kazanç sağlamak amacıyla, güncel değeri 150 milyon TL olan bana ait 20 adet mülkü, 80 milyon TL karşılığında derneğe devretmek istedim. Bunun için yönetim kurulu kararı da alındı. Ancak genel kurul ve il dernekler müdürlüğü süreçleri nedeniyle tapu işlemleri Çerkezköy’de bekletildi. Tam devrin yapılacağı günün öncesinde, cuma günü işlemler yetişmedi. Eğer bir gün daha beklenseydi, bu devir gerçekleşecek ve Yeliz Kaya’ya çıkan paralar yasal olarak kapanmış olacaktı. Bir el tapu devrini engelledi ve operasyon özellikle pazar gününe çekilerek insanların gözaltına alınması sağlandı. Bu bilinçli ve kasıtlı bir operasyondur."

"Denetim Raporları Temizse Müfettişler İstifa Etmeli"

Deprem döneminde Ahbap Derneği’ne yaklaşık 4 milyar 300 milyon lira civarında bağış geldiğini ve bunun 4 milyarlık kısmının aynı yıl kuruşu kuruşuna harcandığını belirten Levent, tüm harcamaların faturalı ve valilik onaylı olduğunu vurguladı. İçişleri Bakanlığı’nın derneği defalarca denetlediğini hatırlatan ünlü sanatçı, suçlamalara sert tepki gösterdi:

"Eğer Ahbap üzerinden para aklanıp kumar oynandığı iddia ediliyorsa, en başta İçişleri Bakanlığı başmüfettişlerinin istifa etmesi gerekir. Çünkü 2023, 2024 ve 2025 yıllarında vatandaşlarımızın alın teriyle, çocuklarımızın harçlıklarıyla yaptığı yardımların tamamı denetlendi ve hiçbir olumsuzluğa rastlanmadı. Bunu ben değil, bakanlık müfettişlerinin hazırladığı resmi raporlar söylüyor."

Siyasetçi İsimleri Krizi: İfade Neden Yarım Kaldı?

Haluk Levent’in sorgu sırasında susma hakkını kullanmasının arkasında ise bir "tutanak krizi" olduğu ortaya çıktı. Edinilen bilgilere göre Levent, ifadesinde eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu dahil olmak üzere bazı politikacılar ve devlet kurumları hakkında beyanda bulunmak istedi. Ancak sorguyu gerçekleştiren makamlar, bu konuların "soruyla uyumsuz ve alakasız" olduğunu belirterek tutanağa geçirilmesini reddetti.

Bunun üzerine savunma hakkının kısıtlandığını belirten Haluk Levent ve avukatları, ayrı bir tutanak tutarak sorguyu yarıda kesti. Levent ifadesini, "Bu konuda tutanağa geçilmesini istediğim politikacılar ve devlet kurumları ile ilgili cevaplarımın soruyla alakalı olmadığı söylendiğinden ifademi veremiyorum ve bundan sonraki sorulara karşı susma hakkımı kullanıyorum" sözleriyle sonlandırdı. Avukatları ise müvekkillerinin konuşmak istediğini ancak resmi kayıtlara geçilmesinin engellendiğini savundu.