Amasya 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü, kent genelinde alınan çağrılara ilişkin dikkat çeken veri ve istatistikleri kamuoyuyla paylaştı. Açıklanan raporda, acil yardım hattına gelen toplam 257 bin 867 çağrının büyük bir kısmının gerçek vakalara dayandığı görülürken, geriye kalan oranın ise gereksiz meşguliyet ve asılsız ihbarlardan oluştuğu gözler önüne serildi.
Çağrıların Yüzde 20’sinden Fazlası Asılsız Çıktı
Verilere göre, merkeze ulaşan 257 bin 867 aramanın %63,55’i doğrudan saha ekiplerinin yönlendirildiği gerçek vakalara dönüştü. Ancak aramaların %15,64’ünün telesekreter anonsu sırasında kapatıldığı, %20,81’inin ise tamamen asılsız çağrılardan oluştuğu kaydedildi. Acil müdahale gerektiren durumlarda hattın bu derece meşgul edilmesi yetkilileri harekete geçirdi.
Gereksiz İhbarda Bulunanlara Ağır Para Cezası
Kabahatler Kanunu kapsamında acil çağrı hizmeti sunan kamu kurumlarının gereksiz meşgul edilmesine karşı denetimler sıklaştırıldı. Olay yerine sevk edilen ekiplerin yaptığı incelemelerde ihbarın asılsız olduğunu tespit ettiği 3 kişiye, kişi başı 18 bin 823 TL olmak üzere toplamda 56 bin 469 TL idari para cezası uygulandı.
"Saniyeler Hayat Kurtarır, Hattı Gereksiz Meşgul Etmeyin"
Amasya 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü yetkilileri, yapılan cezai işlemlerin ardından vatandaşlara kritik bir çağrıda bulundu. Açıklamada, "112’ye yapılan her asılsız ve gereksiz çağrı, Gerçek anlamda yaşam mücadelesi veren bir vatandaşımızın yardıma ulaşmasını geciktirebilir. Lütfen acil çağrı hattını sadece ve sadece gerçek acil durumlar için kullanalım" mesajına yer verildi.
